Sinclair ZX Spectrum +3

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR Συντάκτης θέματος
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
20/08/2013 18:22 - 01/08/2019 10:06 #12448 από Fotis_KFOR
Sinclair ZX Spectrum +3 δημιουργήθηκε από Fotis_KFOR


Ο υπολογιστής ZX Spectrum+3 αποτελεί το τελευταίο μοντέλο Spectrum της εταιρείας Sinclair η οποία τότε είχε εξαγοραστεί από την εταιρεία Amstrad.

Κατασκευάστηκε το 1987 και παρατηρώντας το μηχάνημα, έμοιαζε με τον ZX Spectrum+2, αλλά η πιο εμφανής διαφορά ήταν η αντικατάσταση του κασετοφώνου με ένα floppy disk drive 3", κάτι που πρόσφερε και ταχύτητα, αλλά και ευχρηστία σε σχέση με τις κασέτες.

Το motherboard του, όπως επίσης και το bus αλλά και περιεχόμενο των ROM επανασχεδιάστηκαν σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα Spectrum, προσφέροντας αρκετά επιπλέον πλεονεκτήματα.

Επίσης είχε πλήρη συμβατότητα με την Basic των Spectrum 48K ή και του Spectrum +. Αυτό γινόταν επιλέγοντας από το αρχικό μενού την 48 BASIC και ο Spectrum+3 συμπεριφερόταν σαν να είχαμε έναν Spectrum 48K ή Spectrum+.

Το χρώμα του ήταν μάυρο που σε συνδυασμό με το ωραίο full-stroke πληκτρολόγιο και το κόκκινο λαμπάκι του disk drive, τον έκανε να ξεχωρίζει με την ωραία του εμφάνιση.

Γενικά, είναι το καλύτερο και γρηγορότερο μοντέλο από όλα τα προηγούμενα μοντέλα Spectrum της εταιρείας Sinclair, αφού είχε 128KB RAM, 64 KB ROM, full-stroke πληκτρολόγιο, ενσωματωμένο disk drive 3", RAM Disk (64 KB "εικονικού drive" στη μνήμη RAM), +3 Basic (μια βελτιωμένη Basic) και πολλές θύρες, αλλά και υποστήριξη πολλών περιφερειακών π.χ. ZX Printer, ZX Ιnterface 1, ZX Interface 2, ZX Microdrive, Kempston joystick interface, Cassette units κτλ, επίσης μπορούσε να τρέξει CP/M, αλλά είχε και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συμβατότητας σε software των παλαιότερων μοντέλων spectrum που αυτό μεταφράζονταν άμεσα σε πολλούς διαθέσιμους τίτλους.


Χώρα : United Kingdom
Έτος παραγωγής : 1987
Ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού : +3 Basic (+ 48K Spectrum Basic compatibility mode)
Πληκτρολόγιο : Full-stroke πληκτρολόγιο QWERTY, 58 keys
Επεξεργαστής : Z80A στα 3.5469 Mhz
RAM : 128 KB
ROM : 64 KB
TEXT MODES : 32 x 24
GRAPHIC MODES : 256 x 192
Χρώματα : 8 με δύο tones το καθένα (normal and bright)
Ήχος : 3 channels, 8 octaves (Yamaha AY-3-8912)
I/O PORTS : UHF PAL TV port, Serial interface (RS232) port, Parallel Printer port (8 bit), Auxiliary interface port, RGB Monitor (and PERITEL TV) port, MIDI output port, Two Joystick ports, Audio Out/Cassette port, Second Disk Drive port, Expansion I/O port (full Z80 bus)
Μέσο αποθήκευσης : 3'' Hitachi Floppy Disk Drive, single sided (40 track, 9 sector, 512 bytes/sector), CP/M compatible structure Volatile RAM Drive
Λειτουργικό σύστημα : +3DOS (Locomotive Software Ltd)

Επειδή το συγκεκριμένο μηχάνημα υπάρχει στη συλλογή μας, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες εδώ : SPECTRUM+3
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": nikosnf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • nikosnf
  • Το Άβαταρ του/της nikosnf
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
27/08/2013 19:15 #12487 από nikosnf
Απαντήθηκε από nikosnf στο θέμα Απ: Sinclair ZX Spectrum +3
Ενα πανεμορφο μηχανημα που ομως αργησε πολυ. Το πολυποθητο drive αλλα και το CP/M λειτουργικο ηταν πια γεγονος για τον Sinclair user. Ολα οσα ειχε ονειρευτει ηταν πια πραγματικοτητα. Τα ευχαριστα σταματουν καπου εκει δυστυχως. Κυκλοφορησε αρχικα σε υπερβολικη τιμη. Παρα την σημαντικη μειωση της αργοτερα, ειχε χαθει ηδη πολυτιμος χρονος. Σε μια αγορα (που σταθερα πια) αρχιζε να βλεπει πιο θερμα τα 16 bit. Ειχε ομως να ξεπερασει κι αλλες δυσκολιες. Ηταν αντιπαλος του 6128 και μαλιστα χωρις την υποχρεωτικη αγορα ενος monitor. Αρα πιο ευελικτος και με "προικα" χιλιαδες προγραμματα. Ειλικρινα μεχρι σημερα απορω με την κινηση αυτη της Amstrad. Ειχε δημιουργουσει εναν δουρειο ιππο εντος της. Το μοιραιο χτυπημα θα προελθει πισωπλατα απο συγγενικο χερι. H Amstrad αφου αντιληφθηκε το σφαλμα της, ψυχρα οπως εβαλε ταφοπλακα στον QL θα κανει το ιδιο και με τον +3. Προτιμησε να στραφει στα +2Α και +2Β ακολουθοντας την (οφειλω να ομολογησω) επιτυχημενη συνταγη του +2. Με κινησεις...αυτοκτονικες, οπως το σταματημα των "Spectrum" μηχανηματων και της κυκλοφοριας των απαραδεκτα ακριβων 6128 και 464plus αλλα και του εξισου απαραδεκτου C64GS απο την Commodore, η αυτοκρατορια των 8bit τερματιζεται. Μαζι τους τελειωνει και μια εποχη... Για πολλους η πιο ομορφη...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR Συντάκτης θέματος
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
28/08/2013 14:27 - 28/08/2013 14:27 #12489 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Απ: Sinclair ZX Spectrum +3
Ναι Νίκο, κάπως έτσι είχαν τα πράγματα τότε και η ιστορία μας δείχνει πολλά, και για τις παράξενες κινήσεις των εταιρειών τότε, το timing στην κυκλοφορία κάποιων μηχανημάτων και πολλά άλλα.

Όντως "άργησε" να βγει, όπως και αρκετά άλλα μηχανήματα 8bit που λόγω του timing ο κόσμος δεν τους έδωσε τη σημασία που άξιζαν λόγω της 16bit era που ακολούθησε.

Πάντως λόγω του ότι ήταν ο πρώτος μου υπολογιστής, πάντα θα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι για εμένα :thumbup:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.161 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos