Επισκευή C64
- loukakos
- Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 6
Ευχαριστώ.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Καταρχήν τα τσιπ είναι σε βάσεις, άρα σίγουρα κάποιος έχει βάλει ήδη χέρι στο board. Κανονικά είναι κολλημένα στο board απευθείας. Βάλε 2 φώτο σε καλή ανάλυση πάνω και κάτω από το pcb.loukakos έγραψε: Αγαπητοί, η κατάσταση του motherboard στην περιοχή των RAM chips σας φαίνεται φυσιολογική;
Στον δικό μου C64 breadbin (όταν είχα) τα τσιπάκια μνήμης ήταν τα MB8264A-15 (64KX1 PAGE MODE DRAM)
οπότε μπορείς να αγοράσεις τα παρακάτω
www.ebay.com/itm/8x-MB8264A-15-64Kx1-bit...d:g:mgEAAOSwe-FU4mfJ
Πάντως η όψη των τρακ ανάμεσα στα 2 τσιπ της πάνω σειράς (τα 2 δεξιά) δεν μου αρέσει
- Pluto63
-
- Platinum Member
-
- Heil Clive
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 767
Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
Όντος τι ξεκάρφωτο είναι αυτό το MCM6665? Δεν το είχα προσέξει.Pluto63 έγραψε: Μιας και άρχισες να ξοδεύεις λεφτά στο μηχάνημα, ΠΡΩΤΑ φτιάξε ένα σωστό τροφοδοτικό. Έχει αρκετά ποστ εδώ και στο iamretro του geoanas και δικά μου για το πως γίνεται. Δεύτερον σίγουρα έχει μπει χέρι και δεν μου αρέσουν καθόλου οι κολλήσεις που βλέπω συν το ότι έχουν μπει μνήμες με διαφορετικό χρονισμό για να μην πω για την 6665 η οποία πρέπει να είναι στα όρια της συμβατότητας. Όποτε μετά το τροφοδοτικό βγάλε όλες τις μνήμες από τις βάσεις και τσέκαρε ένα ένα την κάθε πίστα και όλα τα ποδαράκια για τυχόν βραχυκυκλώματα στις βάσεις και στην πλακέτα κλπ. Μετά οι αλλαγές.
Πάντως φίλε loukakos αναφέρεις ότι είχες να ανάψεις το μηχάνημα 2-3 δεκαετίες. Σίγουρα το μηχάνημα δεν το πήρες καινούργιο έτσι όπως είναι.Το είχες δώσει κάποτε για φτιάξιμο και στο επέστρεψαν σ αυτήν την κατάσταση
- loukakos
- Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Τον υπολογιστή τον είχα πάρει μεταχειρισμένο από μία εταιρεία software, οπότε είναι πολύ πιθανό να είχαν κάνει πειραματισμούς με το motherboard.
Επίσης τον είχα δώσει και μια-δυο φορές για επισκευή τη δεκαετία του 80'. Από εκεί μπορεί να προέκυψε και το περίεργο 6665. Έχω παραγγείλει μερικά τσιπάκια οπότε θα αλλαχθούν αυτά.
Ευχαριστώ.
- sly*m
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 539
Κατά την δική μου άποψη για την φωτο με τις ram σου, μου φαίνεται φυσιολογικό το κατσάρωμα στους διαδρόμους από την κατασκευή του (μπορεί η πράσινη μάσκα να είχε πολύ ψιλές ρωγμές και στο μπάνιο κόλλησης να πέρασε η κόλληση κάτω από το πράσινο βερνίκι). Νομίζω δεν είναι άξιο προσοχής, εκτός αν βρείς κάποιο διάδρομο βραχυκυκλωμένο ή καμμένο και επισκευασμένο γύρω από τις βάσεις.
Έχε υπ' όψη σου ότι μπορεί και να μην είναι ram αλλά logic. Βλέποντας τις φωτό με τα faults μπορείς να παρατηρήσεις ότι η χαλασμένη ram δείχνει σκουπίδια σε όλη την οθόνη ενώ αν είναι logic μπορεί να είναι χωρισμένη σε γραμμές με σκουπίδια και καθαρό background, όπως στη δική σου φωτό.
Το θέμα θέλει ψάξιμο με logic analyzer φοβάμαι... Σίγουρα πάντως μπορείς να βγάλεις τις ram απο τις βάσεις και με το πολύμετρο στη θέση για συνέχεια κυκλώματος (ή της μικρότερης αντίστασης) να επιβεβαιώσεις ότι από το πάνω μέρος της βάσης (εκεί που μπαίνει το τσιπ) όλα τα πινς καταλήγουν εκεί που πρέπει και δεν έχεις κάποιο κομμένο διάδρομο.
Και πρόσεξε μην κάψεις τις παλιές (και τις καινούριες!) ram αγγίζοντας τες με γυμνά χέρια! Καλύτερα να τις ακουμπάς με αλουμινόχαρτο, όπως και να τις φυλάξεις σε αλουμινοχαρτο ή σιδερένιο-τσίκγινο κουτάκι.
TI-99/4a, ZX81, ZX Spectrum+, Sinclair QL, Commodore C64c, Atari 800, Lion Computer
users.sch.gr/tliontakis/index.php/my-projects
- sly*m
-
- Elite Member
-
- glaros
-
- Team RC
-
- Play it Loud
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 3795
sly*m έγραψε: ...Και πρόσεξε μην κάψεις τις παλιές (και τις καινούριες!) ram αγγίζοντας τες με γυμνά χέρια! Καλύτερα να τις ακουμπάς με αλουμινόχαρτο, όπως και να τις φυλάξεις σε αλουμινοχαρτο ή σιδερένιο-τσίκγινο κουτάκι.
- sly*m
-
- Elite Member
-
Ναι γιατί ανάλογα τι φοράς και το περιβάλλον, π.χ. λαστιχένιες σόλες σε μοκέτα, χαλί ή πλαστικό πάτωμα αναπτύσσονται μεγάλες τάσεις στατικού στο σωμα. Πάντα δηλαδή, με το γεγονός ότι όλες οι σόλες είναι λίγο πολύ λαστιχένιες.
Ο στατικός καταστρέφει πολλά είδη από τσιπάκια , ακόμα και αν πας να χειριστείς την πλακέτα του αγαπημένου σου παιχνιδιού χωρίς εκφόρτιση του σώματος. Εγώ παλιότερα έπρεπε να κάψω δυο-τρία CMOS τσιπ πριν καν τα βάλω σε κατασκευές μέχρι να το συνειδητοποιήσω.
Μια κίνηση είναι να πιάσεις γυμνό μέταλλο σε μια βρύση, καλοριφέρ ή όποια συσκευή με μεταλικό κουτί υπάρχει τρυγύρω για να εκφορτιστείς. Αλλά το καλύτερο είναι να φοράς ένα ειδικό βραχιολι που θα το πιάσεις σε κάποιο γειωμένο μέταλλο, όπως ένα κουτί υπολογιστή tower.
Επίσης προστατεύεις και τα τσιπάκια αν τα τυλίξεις με αλουμινόχαρτο.
- loukakos
- Συντάκτης θέματος
- Retro Starter
-
Αφού παρέλαβα τσιπάκια RAM από το εξωτερικό και εντόπισα σύμφωνα με τις οδηγίες σας όντως ένα ελαττωματικό, και αφού το αντικατέστησα επιτυχώς, η οθόνη μου πλέον δείχνει το εξής:
...και εγώ φυσικά είμαι πανευτυχής και ευγνώμων σε όλους εσάς που με βοηθήσατε να φέρω τον υπολογιστή μου και πάλι σε λειτουργία μετά από δεκαετίες αχρηστίας.
Χίλια ευχαριστώ!
- Dark_Knight
-
- Team RC
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 524
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Ευχαριστώ και εγώ όλους όσους σε βοήθησαν εδώ με τις γνώσεις τους και κυρίως για την καλή τους πρόθεση να βοηθήσουν κάποιο μέλος της κοινότητας που χρειαζόταν καθοδήγηση, έτσι πρέπει να είναι όλοι, that's the spirit
Καλοδούλευτο και καλόπαιχτο και πάλι
KEEP RETRO
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
- kokkiklhs
-
- Elite Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 398
Άντε, τώρα βουρ για νέο highscore στο Monty on the Run!!!
Θυμήσου ότι αν θέλεις άπειρες ζωές, παίζεις μια γύρα γρήγορα, ίσα να κάνεις score 50 και μετά στο high score table αντί για όνομα δίνεις "I WANT TO CHEAT"!
Στη συνέχεια παίρνεις το καραβάκι από τη 2η πίστα και πλέον ο Μόντυ σου είναι αθάνατος!!