Επισκευή C64

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
18/07/2017 11:37 #39863 από loukakos
Απαντήθηκε από loukakos στο θέμα Επισκευή C64
Αγαπητοί, τα 8Κ RΑΜ chips (4264) δεν τα βρίσκω ούτε στο ebay. Είναι πολύ δυσεύρετα από ότι φαίνεται. Αν γνωρίζει κάποιος κάποιο εξειδικευμένο online store θα βοηθούσε ιδιαίτερα.
Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• nkary
  • Το Άβαταρ του/της nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
18/07/2017 18:29 - 18/07/2017 18:33 #39866 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Επισκευή C64

loukakos έγραψε: Αγαπητοί, η κατάσταση του motherboard στην περιοχή των RAM chips σας φαίνεται φυσιολογική;

Καταρχήν τα τσιπ είναι σε βάσεις, άρα σίγουρα κάποιος έχει βάλει ήδη χέρι στο board. Κανονικά είναι κολλημένα στο board απευθείας. Βάλε 2 φώτο σε καλή ανάλυση πάνω και κάτω από το pcb.
Στον δικό μου C64 breadbin (όταν είχα) τα τσιπάκια μνήμης ήταν τα MB8264A-15 (64KX1 PAGE MODE DRAM)

οπότε μπορείς να αγοράσεις τα παρακάτω
www.ebay.com/itm/8x-MB8264A-15-64Kx1-bit...d:g:mgEAAOSwe-FU4mfJ

Πάντως η όψη των τρακ ανάμεσα στα 2 τσιπ της πάνω σειράς (τα 2 δεξιά) δεν μου αρέσει
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, loukakos

• Pluto63
  • Το Άβαταρ του/της Pluto63
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Heil Clive
Περισσότερα
18/07/2017 23:10 #39869 από Pluto63
Απαντήθηκε από Pluto63 στο θέμα Επισκευή C64
Μιας και άρχισες να ξοδεύεις λεφτά στο μηχάνημα, ΠΡΩΤΑ φτιάξε ένα σωστό τροφοδοτικό. Έχει αρκετά ποστ εδώ και στο iamretro του geoanas και δικά μου για το πως γίνεται. Δεύτερον σίγουρα έχει μπει χέρι και δεν μου αρέσουν καθόλου οι κολλήσεις που βλέπω συν το ότι έχουν μπει μνήμες με διαφορετικό χρονισμό για να μην πω για την 6665 η οποία πρέπει να είναι στα όρια της συμβατότητας. Όποτε μετά το τροφοδοτικό βγάλε όλες τις μνήμες από τις βάσεις και τσέκαρε ένα ένα την κάθε πίστα και όλα τα ποδαράκια για τυχόν βραχυκυκλώματα στις βάσεις και στην πλακέτα κλπ. Μετά οι αλλαγές.

Ότι δεν σκοτώνει παχαινει.
Το blog μου pluto63.weebly.com/
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, loukakos

• nkary
  • Το Άβαταρ του/της nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
19/07/2017 15:40 #39875 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Επισκευή C64

Pluto63 έγραψε: Μιας και άρχισες να ξοδεύεις λεφτά στο μηχάνημα, ΠΡΩΤΑ φτιάξε ένα σωστό τροφοδοτικό. Έχει αρκετά ποστ εδώ και στο iamretro του geoanas και δικά μου για το πως γίνεται. Δεύτερον σίγουρα έχει μπει χέρι και δεν μου αρέσουν καθόλου οι κολλήσεις που βλέπω συν το ότι έχουν μπει μνήμες με διαφορετικό χρονισμό για να μην πω για την 6665 η οποία πρέπει να είναι στα όρια της συμβατότητας. Όποτε μετά το τροφοδοτικό βγάλε όλες τις μνήμες από τις βάσεις και τσέκαρε ένα ένα την κάθε πίστα και όλα τα ποδαράκια για τυχόν βραχυκυκλώματα στις βάσεις και στην πλακέτα κλπ. Μετά οι αλλαγές.

Όντος τι ξεκάρφωτο είναι αυτό το MCM6665? Δεν το είχα προσέξει.
Πάντως φίλε loukakos αναφέρεις ότι είχες να ανάψεις το μηχάνημα 2-3 δεκαετίες. Σίγουρα το μηχάνημα δεν το πήρες καινούργιο έτσι όπως είναι.Το είχες δώσει κάποτε για φτιάξιμο και στο επέστρεψαν σ αυτήν την κατάσταση :ohmy:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": loukakos

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
19/07/2017 19:23 #39880 από loukakos
Φίλοι Pluto63, nkary

Τον υπολογιστή τον είχα πάρει μεταχειρισμένο από μία εταιρεία software, οπότε είναι πολύ πιθανό να είχαν κάνει πειραματισμούς με το motherboard.
Επίσης τον είχα δώσει και μια-δυο φορές για επισκευή τη δεκαετία του 80'. Από εκεί μπορεί να προέκυψε και το περίεργο 6665. Έχω παραγγείλει μερικά τσιπάκια οπότε θα αλλαχθούν αυτά.

Ευχαριστώ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nemo

• sly*m
  • Το Άβαταρ του/της sly*m
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
20/07/2017 15:24 #39884 από sly*m
Απαντήθηκε από sly*m στο θέμα Επισκευή C64
Φίλε loukakos

Κατά την δική μου άποψη για την φωτο με τις ram σου, μου φαίνεται φυσιολογικό το κατσάρωμα στους διαδρόμους από την κατασκευή του (μπορεί η πράσινη μάσκα να είχε πολύ ψιλές ρωγμές και στο μπάνιο κόλλησης να πέρασε η κόλληση κάτω από το πράσινο βερνίκι). Νομίζω δεν είναι άξιο προσοχής, εκτός αν βρείς κάποιο διάδρομο βραχυκυκλωμένο ή καμμένο και επισκευασμένο γύρω από τις βάσεις.

Έχε υπ' όψη σου ότι μπορεί και να μην είναι ram αλλά logic. Βλέποντας τις φωτό με τα faults μπορείς να παρατηρήσεις ότι η χαλασμένη ram δείχνει σκουπίδια σε όλη την οθόνη ενώ αν είναι logic μπορεί να είναι χωρισμένη σε γραμμές με σκουπίδια και καθαρό background, όπως στη δική σου φωτό.

Το θέμα θέλει ψάξιμο με logic analyzer φοβάμαι... Σίγουρα πάντως μπορείς να βγάλεις τις ram απο τις βάσεις και με το πολύμετρο στη θέση για συνέχεια κυκλώματος (ή της μικρότερης αντίστασης) να επιβεβαιώσεις ότι από το πάνω μέρος της βάσης (εκεί που μπαίνει το τσιπ) όλα τα πινς καταλήγουν εκεί που πρέπει και δεν έχεις κάποιο κομμένο διάδρομο.

Και πρόσεξε μην κάψεις τις παλιές (και τις καινούριες!) ram αγγίζοντας τες με γυμνά χέρια! Καλύτερα να τις ακουμπάς με αλουμινόχαρτο, όπως και να τις φυλάξεις σε αλουμινοχαρτο ή σιδερένιο-τσίκγινο κουτάκι.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, Nemo, loukakos

• lliont
  • Το Άβαταρ του/της lliont
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
20/07/2017 23:27 - 20/07/2017 23:49 #39885 από lliont
Απαντήθηκε από lliont στο θέμα Επισκευή C64
Με την προϋπόθεση ότι όταν ανοίγεις τον υπολογιστή βλέπεις πάντα την ίδια "μπερδεμένη" οθόνη, μπορείς να αλλάξεις την σειρά των ram chip και να παρατηρήσεις αν αλλάζει το μοτίβο στην οθόνη. Αν αλλάζει η οθόνη αλλάζοντας θέσεις στα ram chip είναι μια ένδειξη ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά σε κάποιο ram chip και μετά με μεμονωμένες ανταλλαγές ζευγαριών chip θα μπορούσες ακόμη και να εντοπίσεις ποιό είναι αυτό.

TI-99/4a, ZX81, ZX Spectrum+, Sinclair QL, Commodore C64c, Atari 800, Lion Computer
users.sch.gr/tliontakis/index.php/my-projects
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, sly*m, loukakos

• sly*m
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
21/07/2017 19:30 #39890 από sly*m
lliont :thumb: :thumb: :thumb:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lliont, loukakos

• glaros
  • Το Άβαταρ του/της glaros
  • Team RC
  • Team RC
  • Play it Loud
Περισσότερα
21/07/2017 20:40 #39892 από glaros
Απαντήθηκε από glaros στο θέμα Επισκευή C64
Για να αποφύγουμε τον στατικό ηλεκτρισμό είναι το αλουμινόχαρτο και το τσίγκινο κουτάκι ?

sly*m έγραψε: ...Και πρόσεξε μην κάψεις τις παλιές (και τις καινούριες!) ram αγγίζοντας τες με γυμνά χέρια! Καλύτερα να τις ακουμπάς με αλουμινόχαρτο, όπως και να τις φυλάξεις σε αλουμινοχαρτο ή σιδερένιο-τσίκγινο κουτάκι.

• sly*m
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
23/07/2017 17:30 - 23/07/2017 18:17 #39913 από sly*m
@glaros

Ναι γιατί ανάλογα τι φοράς και το περιβάλλον, π.χ. λαστιχένιες σόλες σε μοκέτα, χαλί ή πλαστικό πάτωμα αναπτύσσονται μεγάλες τάσεις στατικού στο σωμα. Πάντα δηλαδή, με το γεγονός ότι όλες οι σόλες είναι λίγο πολύ λαστιχένιες.

Ο στατικός καταστρέφει πολλά είδη από τσιπάκια , ακόμα και αν πας να χειριστείς την πλακέτα του αγαπημένου σου παιχνιδιού χωρίς εκφόρτιση του σώματος. Εγώ παλιότερα έπρεπε να κάψω δυο-τρία CMOS τσιπ πριν καν τα βάλω σε κατασκευές μέχρι να το συνειδητοποιήσω.

Μια κίνηση είναι να πιάσεις γυμνό μέταλλο σε μια βρύση, καλοριφέρ ή όποια συσκευή με μεταλικό κουτί υπάρχει τρυγύρω για να εκφορτιστείς. Αλλά το καλύτερο είναι να φοράς ένα ειδικό βραχιολι που θα το πιάσεις σε κάποιο γειωμένο μέταλλο, όπως ένα κουτί υπολογιστή tower.

Επίσης προστατεύεις και τα τσιπάκια αν τα τυλίξεις με αλουμινόχαρτο.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, fanny, loukakos

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
26/07/2017 22:26 #39949 από loukakos
Αγαπητοί.

Αφού παρέλαβα τσιπάκια RAM από το εξωτερικό και εντόπισα σύμφωνα με τις οδηγίες σας όντως ένα ελαττωματικό, και αφού το αντικατέστησα επιτυχώς, η οθόνη μου πλέον δείχνει το εξής:

...και εγώ φυσικά είμαι πανευτυχής και ευγνώμων σε όλους εσάς που με βοηθήσατε να φέρω τον υπολογιστή μου και πάλι σε λειτουργία μετά από δεκαετίες αχρηστίας.

Χίλια ευχαριστώ!
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, fanny, anasta.idents, kokkiklhs

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
26/07/2017 23:29 #39951 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα Επισκευή C64
:clap2: :clap2: :clap2: :drinks: Τελεια, χαιρομαι που ολα σου πηγαν καλα και καταφερες να επαναφερεις το μηχανημα σου στη ζωη! Σου ευχομαι να το απολαυσεις ξανα οπως και στο παρελθον και ελπιζω να εχουμε την ευκαιρια να τα πουμε καποια στιγμη απο κοντα!

• Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
27/07/2017 12:17 #39958 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Επισκευή C64
Άψογα, χαιρόμαστε όλοι για άλλη μια "ανάσταση" αφού έγινε και πάλι λειτουργικό το μηχάνημά σου :cheer:

Ευχαριστώ και εγώ όλους όσους σε βοήθησαν εδώ με τις γνώσεις τους και κυρίως για την καλή τους πρόθεση να βοηθήσουν κάποιο μέλος της κοινότητας που χρειαζόταν καθοδήγηση, έτσι πρέπει να είναι όλοι, that's the spirit ;)

Καλοδούλευτο και καλόπαιχτο και πάλι :)

KEEP RETRO :cheer:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs, loukakos

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
31/07/2017 18:17 #39967 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Επισκευή C64
Ωραίος ο Παναγιώτης, εύγε!!
Άντε, τώρα βουρ για νέο highscore στο Monty on the Run!!!
Θυμήσου ότι αν θέλεις άπειρες ζωές, παίζεις μια γύρα γρήγορα, ίσα να κάνεις score 50 και μετά στο high score table αντί για όνομα δίνεις "I WANT TO CHEAT"!
Στη συνέχεια παίρνεις το καραβάκι από τη 2η πίστα και πλέον ο Μόντυ σου είναι αθάνατος!!
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.496 δευτερόλεπτα