Επισκευή C64

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
12/07/2017 19:47 #39807 από loukakos
Απαντήθηκε από loukakos στο θέμα Επισκευή C64
Ευχαριστώ πολύ γι την προσφορά σας. Δυστυχώς μένω μόνιμα στην επαρχία (Ηράκλειο) και είναι αρκετά περιορισμένα τα πράγματα εδώ. Ούτε καν τροφοδοτικό 9 V AC δεν βρίσκω να φανταστείτε...
Εν πάση περιπτώση, ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
13/07/2017 20:19 #39814 από loukakos
Καλησπέρα σας,

Update:
Επισκεύασα το τροφοδοτικό που ήδη έχω (προβληματικά pins - δεν έκαναν καλή επαφή).
Είμαι λοιπόν και πάλι στην μπλε οθόνη με αναμεμειγμένους χαρακτήρες όπως φαίνεται στην φωτογραφία που τράβηξα.

Έλεγχος της θερμοκρασίας των MOS έδειξε ότι όλα ήταν ζεστά (ή και ζεματιστά) μετά από λίγη ώρα λειτουργίας, εκτός από τα δύο MOS 6526.
Κατόπιν αφαίρεσα τα δύο αυτά MOS και η οθόνη παρέμεινε η ίδια.
Δοκίμασα έπειτα όλα τα MOS ένα προς ένα και βρήκα ακόμα ότι και με αφαίρεση των MOS 901226-01 (θέση U3) και MOS 6581 (θέση U18) δεν άλλαξε κάτι παρατηρήσιμο στην μπλε οθόνη και παρέμεινε όπως η φωτογραφία που επισυνάπτω.
Με αφαίρεση οποιουδήποτε άλλου MOS υπήρξε κάποια διαφορά στην οθόνη π.χ. μαύρη οθόνη, ή άλλες διαφορές.

Ποια είναι η γνώμη σας σύμφωνα με τα παραπάνω συμπτώματα;

Ευχαριστώ.
Συνημμένα:

• sly*m
  • Το Άβαταρ του/της sly*m
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
13/07/2017 21:47 #39816 από sly*m
Απαντήθηκε από sly*m στο θέμα Επισκευή C64
Μπορει να σε βοηθήσει αυτό το link . Ίσως να είναι καμμένες RAM που σημαίνει υπέρταση στο τροφοδοτικό.

Είχα και εγώ πρόβλημα σε τροφοδοτικό και τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ψυχρή κόλληση στον μεγάλο πυκνωτή εξομάλυνσης, αν και έφτιαξα το ηλεκτρονικό μέρος από την αρχή τελικά. Η ψυχρή κόλληση στον πυκνωτή μπορεί να δώσει μεγάλες κορυφές τάσης πολύ πάνω από τα 5V τι στιγμή που μιά κάνει και μιά χάνει την επαφή με το κύκλωμα.

Όταν το φτιάξεις με το καλό μην ξεχάσεις να βάλεις ψύκτρες στον VIC και τον SID.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, loukakos

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
14/07/2017 16:26 #39831 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Επισκευή C64
Αυτού του είδους τα συμπτώματα 99% είναι RAM, όπως είπε κι ο προλαλήσας, ειδικά εφόσον λες ότι γράφεις και βλέπεις αντίδραση εκ μέρους του μηχανήματος!
Βρες δυο-τρία 4164,4264 ή 4864 (τα τελευταία είναι της Hitachi κι είναι σχετικά εύκολα να βρεθούν) και δοκίμασε συνδυασμούς με piggyback πάνω από τα 8 υπάρχοντα, να δεις τι θα γίνει. Εννοείται ότι τα βάλε-βγάλε θα γίνονται με σβηστό μηχάνημα, αν και απ'όσα γράφεις δε φαίνεσαι άσχετος... Εγώ οφείλω να το επισημάνω, πάντως! :D
Μία και μοναδική φορά έχω δει τέτοιο pattern με "αρπαγμένο" 6510 (δεν είχε γίνει κάρβουνο, υπολειτουργούσε, έκανε κανονικά reset κλπ) και μάλιστα η ζημιά είχε γίνει από κακό τροφοδοτικό!

Μπακάλικος τρόπος τσεκαρίσματος (αν είσαι πολύ τυχερός, σε μένα έπιασε αφού είχα αλλάξει τα πάντα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, και έτριβα τα μάτια μου) :
Αν έχεις κασετόφωνο, κότσαρέ το πάνω και πάτα PLAY ή REWIND ή FF, άφησέ το πατημένο και σβήσε και ξανάναψε τον 64. Κάποιες γραμμές της CPU επικοινωνούν κατ'ευθείαν με το cassette port και όταν λειτουργεί το κασετόφωνο υπάρχει περίπτωση να δεις BASIC αντί για τα σκουπίδια που βλέπεις. Μόλις το σταματήσεις, θα κολλήσει το σύμπαν. Σε τέτοια περίπτωση αλλάζεις επεξεργαστή, αν και χλωμό το βλέπω να είναι αυτό.
Δοκίμασέ το πάντως, δεν έχεις να χάσεις τίποτα...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, glaros, loukakos

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
14/07/2017 18:16 #39832 από loukakos
Ευχαριστώ sly*m και kokkiklhs για τις συμβουλές σας, θα τις δοκιμάσω το συντομότερο δυνατό.
Κάτι διορθωτικό: Πλέον δεν υπάρχει ανταπόκριση στο πληκτρολόγιο. Ο υπολογιστής δεν αντιδράει σε ότι και αν γράφω. Είναι μόνιμα κολημένος και στατικός στην κατάσταση της φωτογραφίας. Δεν ξέρω αν αλλάζει κάτι από τη γνωμοδότησή σας αυτό το γεγονός.

Και πάλι ευχαριστώ.

• Dark_Knight
  • Το Άβαταρ του/της Dark_Knight
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
14/07/2017 19:31 #39836 από Dark_Knight
Απαντήθηκε από Dark_Knight στο θέμα Επισκευή C64
Δεν ξερω ποια ειναι η αποψη των πιο εμπειρων συναδελφων, αλλα εγω προσωπικα θα φοβομουν να ξαναβαλω το συγκεκριμενο τροφοδοτικο, καθως αν υπαρχει προβλημα θα συνεχιζει να καταστρεφει ενα ενα και τα υπολοιπα τσιπακια. Σε καμια περιπτωση βεβαια μην παρεις τα λογια μου τοις μετρητοις ωσπου να σε κατατοπισει καποιος πιο εμπειρος
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, loukakos

• nkary
  • Το Άβαταρ του/της nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
15/07/2017 12:46 #39839 από nkary
Απαντήθηκε από nkary στο θέμα Επισκευή C64

Dark_Knight έγραψε: Δεν ξερω ποια ειναι η αποψη των πιο εμπειρων συναδελφων, αλλα εγω προσωπικα θα φοβομουν να ξαναβαλω το συγκεκριμενο τροφοδοτικο, καθως αν υπαρχει προβλημα θα συνεχιζει να καταστρεφει ενα ενα και τα υπολοιπα τσιπακια. Σε καμια περιπτωση βεβαια μην παρεις τα λογια μου τοις μετρητοις ωσπου να σε κατατοπισει καποιος πιο εμπειρος

+1
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": loukakos

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
15/07/2017 14:40 #39841 από loukakos
Ευχαριστώ φίλε kokkiklhs.

Δοκίμασα το "μπακαλο-κόλπο" με το κασετόφωνο. Δεν φαίνεται όμως να έχει κάποια ορατή επίδραση το κασετόφωνο στη λειτουργία του υπολογιστή. Συνεπώς θα ακολουθήσω την συμβουλή σας με τα RAM chips και τις δοκιμές. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο (online) κατάστημα, κατά προτίμηση από την εγχώρια αγορά για τα chips;

Ευχαριστώ.

• kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
15/07/2017 20:33 #39842 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Επισκευή C64

loukakos έγραψε: Ευχαριστώ φίλε kokkiklhs.

Δοκίμασα το "μπακαλο-κόλπο" με το κασετόφωνο. Δεν φαίνεται όμως να έχει κάποια ορατή επίδραση το κασετόφωνο στη λειτουργία του υπολογιστή. Συνεπώς θα ακολουθήσω την συμβουλή σας με τα RAM chips και τις δοκιμές. Έχετε να μου προτείνετε κάποιο (online) κατάστημα, κατά προτίμηση από την εγχώρια αγορά για τα chips;

Ευχαριστώ.

Αν μέτρησες προσεκτικά το τροφοδοτικό κι είναι εντάξει, προχωράς κανονικά!
4864 της Hitachi είχε ο Κατουμάς, αλλά δεν ξέρω αν θα έχει ακόμη... Αν κάνεις υπομονή 1-2 μέρες, θα σου στείλω e-mail από ένα παλληκάρι στην Πολωνία, σ'αυτόν θα βρεις με κάνα 12ευρο ολόκληρη οκτάδα, μαζί με τα ταχυδρομικά κι έρχονται σε 4-5 μέρες. Αγοράζω χρόνια τέτοια πράγματα από αυτόν, είναι τσεκαρισμένος! Απλώς δεν το έχω μαζί..

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
15/07/2017 20:42 #39843 από loukakos
Πολύ ωραία!
Θα περιμένω τη διεύθυνσή του!
Ευχαριστώ!

• nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
15/07/2017 22:07 #39844 από nkary

loukakos έγραψε: Ευχαριστώ φίλε kokkiklhs.

Ευχαριστώ.

Εγώ σου ξανά λέω να πετάξεις το τροφοδοτικό και να βρεις κάτι άλλο. Από κει και πέρα για να μην χάνεις τον καιρό σου μαζί με τις τα τσιπ της RAM παράγγειλε και τις αντίστοιχες βάσεις και καλού κακού αγόρασε και 2 MOS 6526, γιατί είναι και τα πιο ευαίσθητα μαζί με τις μνήμες, 50% να είναι 1 ή και τα 2 καμμένα.
Στο evilbay βρίσκεις τα πάντα φθηνά από Κίνα αλλά παίρνει χρόνο να παραλάβεις.

• george
  • Το Άβαταρ του/της george
  • Premium Member
  • Premium Member
Περισσότερα
16/07/2017 22:08 #39845 από george
Απαντήθηκε από george στο θέμα Επισκευή C64
Φιλε μου καλησπερα. Ειδα οτι καποιος πουλαει κατι τροφοδοτικα για commodore στο retroworld. Εαν θες ριξε μια ματια.

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
17/07/2017 13:06 #39848 από loukakos
Φίλε nkary εννοείτε ότι θα αλλάξω και το τροφοδοτικό.
Παράλληλα ψάχνω να αντικαταστήσω και τα καμένα chips.

"evilbay" ???

δεν το βρίσκω. Ποια είναι ολόκληρη η διεύθυνσή του;

• nkary
  • Retro Elite
  • Retro Elite
Περισσότερα
17/07/2017 18:04 #39849 από nkary

loukakos έγραψε: Φίλε nkary εννοείτε ότι θα αλλάξω και το τροφοδοτικό.
Παράλληλα ψάχνω να αντικαταστήσω και τα καμένα chips.

"evilbay" ???

δεν το βρίσκω. Ποια είναι ολόκληρη η διεύθυνσή του;

εννοώ το ebay φίλε μου

• loukakos
  • Συντάκτης θέματος
  • Retro Starter
  • Retro Starter
Περισσότερα
18/07/2017 09:38 #39856 από loukakos
Αγαπητοί, η κατάσταση του motherboard στην περιοχή των RAM chips σας φαίνεται φυσιολογική;

Συνημμένα:

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.473 δευτερόλεπτα