×
Το RetroComputers.gr στο συνέδριο AthensCon 2019 (14 Νοε 2019)

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η ομάδα του RetroComputers.gr θα λάβει μέρος στο συνέδριο AthensCon 2019 που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και 01 Δεκεμβρίου 2019 στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do (Παλαιού Φαλήρου) και το ωράριο λειτουργίας του συνεδρίου θα είναι από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
23/04/2017 14:24 - 24/04/2018 09:58 #39106 από kokkiklhs
VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!! δημιουργήθηκε από kokkiklhs
Τιιιιιιιι;
Δεν έχει γράψει κανείς κάτι ως τώρα για τον VIC; Μόλις τώρα το είδα, με μεγάλη μου έκπληξη... :dry:
Ας γράψω εγώ δυο λόγια, λοιπόν, διότι είναι πολύ κρίμα τέτοιο μηχανάκι να μην έχει έστω μια γρήγορη παρουσίαση σ'αυτό το πολύ ωραίο φόρουμ!

Ολίγα ιστορικά στοιχεία:
Σαν ιστορικός που είμαι, θεωρώ πρέπον να αρχίσω κάνοντας μια μικρή αναδρομή.
Ως το 1980, οπότε κυκλοφόρησε ο VIC, η μαμά Commodore του Jack Tramiel (τότε) είχε ασχοληθεί με την αποκλειστική παραγωγή "επαγγελματικών" μηχανημάτων στον τομέα των υπολογιστών, που κάλυπταν αξιοπρεπέστατα και επαρκέστατα τις ανάγκες της αγοράς, ειδικά στην Αμερική και λιγότερο σε Ευρώπη ή αλλού...
Μάλιστα και η ίδια η ονομασία της εταιρείας (CBM - Commodore Business Machines) παρέπεμπε απ'ευθείας στην IBM, την οποία ο Jack προφανώς θεωρούσε κύριο ανταγωνιστή. Στο μεταξύ είχε βγει στο προσκήνιο και η Apple, με αντίστοιχα μηχανήματα και ο ανταγωνισμός αυξανόταν.
Από την πρό '80 εποχή της Commodore λοιπόν, είχαμε γεμίσει με άχαρα (δεν τα συμπαθώ καθόλου, προσωπικά) μονόχρωμα "κουτιά", συνήθως με ενσωματωμένες οθόνες και τραγικό seventies design, που κατά την ταπεινή μου άποψη δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον, πέρα από την όποια καθαρά συλλεκτική αξία τους σήμερα...

Έλα όμως που στο μεταξύ, από τα τέλη του '70, είχε αρχίσει η ιλιγγιώδης άνοδος των gaming consoles στην αγορά, κι ήταν αυτή ακριβώς που άρχισε να φέρνει στα σπίτια των "αμύητων" για πρώτη φορά αυτού του είδους την τεχνολογία... Ο παμπόνηρος Jack (επιβιώσας "απόφοιτος" του Auschwitz, γαρ), σαν "γάτα" που ήταν σε θέματα μάρκετινγκ, δε μπορούσε να μείνει αμέτοχος! :armed:

Ήδη η "μισητή" Atari είχε κυκλοφορήσει το super-επιτυχημένο 2600 VCS, ενώ ταυτόχρονα είχαν εμφανιστεί το Intellivision της Mattel και το Odyssey 2 της Magnavox (που ήρθε και στην Ευρώπη ως Philips Videopac), ενώ κάπου εκεί άρχισαν να βγαίνουν και οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές (το αξιοσημείωτο είναι πως όλα αυτά γίνονται σχεδόν 100% στην Αμερικάνικη ήπειρο, η Ευρώπη ακολούθησε αμέσως μετά), οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν σε πρώτη φάση κονσόλες "μεταμφιεσμένες" σε υπολογιστές, με ένα συνήθως υποτυπώδες πληκτρολόγιο και δυνατότητα χρήσης κάποιας διαλέκτου BASIC. Η τελευταία συχνά δεν ήταν καλά-καλά ενσωματωμένη, αλλά ερχόταν σαν extra...

Μιλάμε για μηχανήματα όπως τα Atari 400/800, το TRS80 Color της Tandy/Radioshack που πρωτοκυκλοφόρησε το '80, με 4k μνήμης και ενσωματωμένη Microsoft Basic, και το ΤΙ-99/4 της Texas Instruments (λίγο μετά αντικαταστάθηκε από το πασίγνωστο 4Α), το πρώτο με 16bit CPU και εντυπωσιακές για τα δεδομένα της εποχής δυνατότητες...

Εννοείται πως όλα αυτά τα μηχανάκια δούλευαν κατά 99% με το περίφημο και πολυαγαπημένο στους αμερικάνους solid state software (δηλαδή cartridges), γι'αυτό και τα αποκαλώ κονσόλες μεταμφιεσμένες σε micros... σχεδόν όλο το software που κυκλοφορούσε γι'αυτά ήταν conversions από τα δημοφιλή arcade παιχνίδια της εποχής και δευτερευόντως εκπαιδευτικές εφαρμογές, μια και πλασάρονταν και ως μια νέου τύπου εκπαιδευτική πρόταση για τους πιτσιρικάδες των early eighties (δηλαδή εμάς, χαχαχαχα), με σκοπό κυρίως να πείσουν τους γονείς να χώσουν το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να παράσχουν στα βλαστάρια τους μοντέρνες εκπαιδευτικές μεθόδους. Εξ άλλου και τα βλαστάρια είχαν μ'αυτό τον τρόπο ένα καλό άλλοθι για να παίζουν και κάνα Space Invaders ή Galaxians μεταξύ των αριθμητικών ή γραμματικών ασκήσεων που έλυναν με πιο διασκεδαστικό τρόπο, με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας.

...και εγένετο VIC 20!!!
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Commodore έριξε στην αγορά τη βόμβα, καλοκαίρι του 1980... O VIC 20 έκανε το ντεμπούτο του με εξαιρετικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά και φυσικά σε πολύ ανταγωνιστική τιμή: :headbang:-Αληθινό πληκτρολόγιο γραφομηχανής, με full travel κανονικών διαστάσεων κουμπιά, με άριστη ποιότητα και αίσθηση και 4 function keys. Εδώ μάλλον έχουμε παγκόσμια πρωτιά σε προδιαγραφές πληκτρολογίου, όσον αφορά τα "καθαρά" home micros!
-20k ROM και 5k RAM, πραγματικά "παράξενο" νούμερο, που άφηνε ελεύθερα 3.5k για προγραμματισμό στην ενσωματωμένη (ομολογουμένως όμως "φτωχή") BASIC, ποσότητα ωστόσο αρκετή τότε για να κάνει κάποιος τα πρώτα του βήματα. Υπήρχε ευθύς εξ αρχής η δυνατότητα επέκτασης της RAM μέχρι και το αστρονομικό για την εποχή νούμερο των 32k. Επίσης υπήρχε ενσωματωμένη πλούσια γκάμα από block graphics.
-CPU 6502 στα 1.2/1.1MHz (για NTSC/PAL, αντίστοιχα), ταχύτητα πολύ υψηλή σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Αν κι η BASIC ήταν αργή και χωρίς μεγάλο φάσμα εντολών, σε επίπεδο γλώσσας μηχανής ο 6502 είχε ήδη αποδείξει ότι μπορεί να κάνει θαύματα.
-Το απίθανο custom chip 6560/6561, το περίφημο VIC (Video Interface Chip), το οποίο έδινε 16 χρώματα και ήταν ταυτόχρονα υπεύθυνο για τον ήχο, 3 φωνές και 1 κανάλι θορύβου. Αυτό μας θυμίζει τον TED, που ήρθε αργότερα στη σειρά 264 της Commodore (C16/116/Plus4). Το πολύ αξιοσημείωτο στοιχείο (για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά παρακάτω και που -φυσικά- πέρασε απαρατήρητο στα πρώτα βήματα του VIC), είναι πως το τσιπάκι αυτό είναι πλήρως προγραμματιζόμενο στο θέμα γραφικά και η στάνταρ ανάλυση 176Χ184 (22 στήλες στα 8 χρώματα) που έδινε βάσει της ROM, μπορούσε να φτάσει πολύ πιο πέρα...
-Μεγάλη επεκτασιμότητα, μπορούσαν να συνδεθούν πέρα από τα cartridges κασετόφωνο (η φτηνή εναλλακτική) ή μονάδες δισκέτας (πανάκριβες), χωρίς όμως καμιά προσθήκη/μετατροπή στο μηχάνημα. Χάρη στην υποστήριξη κασέτας, άρχισε να κυκλοφορεί και μπόλικο software σε προσιτές τιμές, κάτι που εκτίναξε τη δημοτικότητα του VIC στα ύψη, ενώ χάρη στην υποστήριξη δισκέτας, δινόταν η δυνατότητα στον VIC να υποστηρίξει και πολύ πιο σοβαρές εφαρμογές, πέρα από το gaming και τα house budgets!

Aftermath, που λέμε και στα ελληνικά :D
Με τέτοια χαρακτηριστικά (ουσιαστικά μόνο ο Texas ήταν ανώτερος από άποψη CPU, αλλά διάφορες κατασκευαστικές ατέλειες/παραλείψεις και κακό marketing μακροπρόθεσμα τον άφησαν πίσω) και τιμή που έκανε τους ανταγωνιστές να χάσουν τον ύπνο τους, ο VIC 20 σύντομα εισχώρησε σε εκατοντάδες χιλιάδες αμερικάνικα σπιτικά και έγινε το πρώτο στην ιστορία micro που πούλησε πάνω από 1.000.000 μονάδες παγκοσμίως. Φυσικά το ενδιαφέρον των software houses ήταν τεράστιο και σύντομα αναπτύχθηκαν χιλιάδες τίτλοι software πάσης φύσεως, πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν και σε κασέτα. Πολλές coin op conversions, καθώς και αυθεντικοί πρωτοεμφανιζόμενοι τίτλοι, που σε συνδυασμό με τις επεκτάσεις μνήμης που είχαν γίνει πολύ δημοφιλείς (και σταδιακά προσιτές σε τιμή) έδωσαν από νωρίς μικρά αριστουργήματα, πολύ υψηλών προδιαγραφών για τα τότε δεδομένα.
Ο VIC έκανε σύντομα το ντεμπούτο του στην Ευρωπαϊκή αγορά με αρκετά μεγάλη κι εκεί επιτυχία (στη Γερμανία κυκλοφόρησε ως VC20 - VolksComputer, δηλαδή ο υπολογιστής του λαού) αλλά και στην Ιαπωνία, όπου κυκλοφόρησε ως VIC 1001, με ενσωματωμένο kanji character set στη ROM, στη θέση των block graphics!!Το μεγάλο "δυστύχημα" για τον VIC, ένα πραγματικά πολύ δυνατό μηχάνημα (με εξαίρεση τη μικρή RAM, που όμως καλυπτόταν από τις extra επεκάσεις) δεν ήταν άλλο από τη γέννηση του νέου αδελφού του, του 64 (αυτός νομίζω δε θέλει συστάσεις), το 1982.
Ο C64 σταδιακά επισκίασε ΟΛΑ τα υπόλοιπα μηχανήματα της Commodore, ακόμη και τα μεταγενέστερα 128 και 264 series (!!!), μέχρι τον ερχομό της Amiga, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...
Αυτό που έσωσε την κατάσταση προσωρινά υπέρ του VIC, ήταν η υψηλή τιμή του 64, όταν αυτός πρωτοκυκλοφόρησε. Έτσι ο VIC συνέχισε να παράγεται, να υποστηρίζεται και να πουλάει ικανοποιητικά ως το 1985, μετά κόπηκε η γραμμή παραγωγής και σύντομα το μηχάνημα πέρασε στην twilight zone για το ευρύ κοινό, μαζί με πολλά άλλα ανταγωνιστικά του, της "παλαιάς φρουράς".
Ωστόσο ο VIC 20 πρόλαβε να δει μέρες μεγάλης δόξας στην εποχή του και αγαπήθηκε από πολύ κόσμο και πιστεύω ότι δικαίως το άξιζε...
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια και κάνοντας απολογισμό, μπορεί κάποιος να καταλάβει αν κάποιο από αυτά τα μηχανήματα τελικά άξιζε ή όχι. Και δε μιλάω για "ξερά" hardware χαρακτηριστικά, μιλάω για πωλήσεις και υποστήριξη, καθώς και προτίμηση που έδειξε προς αυτό ο κόσμος. Η επιτυχία είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και εκ των υστέρων δίνεται η δυνατότητα να την εξετάσουμε συγκεντρωτικά και σφαιρικά. Έτσι μπορούμε να πούμε οτι ο VIC υπήρξε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ επιτυχημένο μηχάνημα, και ας μη το γνωρίζουν καν σήμερα κάποιοι από τους νεώτερους... :lol:

Ο VIC20 σήμερα...
Μια και μιλήσαμε πιο πάνω για επιτυχία, ένας άλλος παράγοντας που θεωρώ ότι παίζει απολογιστικά ρόλο στη συνολική επιτυχία ενός μηχανήματος, είναι αν διατηρείται σε βάθος χρόνου ενδιαφέρον γι'αυτό, έστω και ερασιτεχνικά, από μικρή ή μεγάλη μερίδα χρηστών.
Ο VIC λοιπόν, και σε αυτό τον τομέα τα πήγε (και τα πηγαίνει) περίφημα... Αρκετά και πολύ αξιόλογα homebrew παιχνίδια στις δεκαετίες από το '90 και μέχρι σήμερα, ζωντανή demoscene που έχει φτάσει το μηχάνημα στα όριά του, χάρη σε μεράκι και έξυπνο προγραμματισμό.Κι εδώ θα κάνω μια παρένθεση, αναφέροντας την τεράστια ευελιξία του Video/Sound (VIC) chip, που όπως ανέφερα πιο πάνω είναι πλήρως προγραμματιζόμενο. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ενώ στην αρχή είδαμε "μπλιμπλίκια" με πρωτόγονα γραφικά και ήχο (όπως συνέβη εξ άλλου και με τον 64 αλλά και πολλά άλλα home micros), φτάσαμε σήμερα να βλέπουμε πολλά χρώματα ταυτόχρονα στη οθόνη, υψηλές αναλύσεις και μάλιστα 100% fullscreen modes χωρίς καθόλου border, κάτι που στον 64 ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, γρήγορο hardware scrolling, screen interlacing για πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε στατικές εικόνες και ήχο που συχνά πλησιάζει ποιότητα SID (ακόμη και software speech synthesis), χωρίς όμως να υπάρχει ξεχωριστό soundchip στο μηχάνημα...
Όλα τα παραπάνω έγιναν φυσικά εφικτά συν τω χρόνω, και χάρη στο ταλέντο και την επιδεξιότητα διαφόρων προγραμματιστών.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω κάποια multiloading παιχνίδια και demos, που χάρη σε γρήγορες ρουτίνες συνεχούς φορτώματος από δίσκο και decrunching, δίνουν σε UNEXPANDED (5k RAM) μηχανήματα αποτελέσματα τέτοια, που σε πρώτη φάση σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν κάποιος σου κάνει πλάκα, αν δεν τα δεις να τρέχουν μπροστά σου σε αληθινό VIC... Αλλά και για περιπτώσεις όπου επέκταση μνήμης είναι διαθέσιμη, έχουν κυκλοφορήσει απίθανα πράγματα.
Ρίξτε επιγραμματικά μια ματιά σε όλα τα demos από PWP, ORB και Red Sector ή σε σύγχρονα παιχνίδια όπως το Blazer ή το Pooyan, ή στις VFLI εικόνες που κυκλοφορούν με περίεργα screen modes πολλών χρωμάτων και υψηλών αναλύσεων...


Στον τομέα της hardware υποστήριξης σήμερα, πέρα από διάφορες aftermarket ή DIY επεκτάσεις μνήμης που μπορούν σχετικά εύκολα να γίνουν, ή τη σύνδεση μοντέρνων περιφερειακών όπως το SD2IEC (μια και το IEC interface είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό όλων των μεταγενέστερων 8μπιτων της commodore), υπάρχουν και τα ωραιότατα VIC Mega Cart και Penultimate Cartridge, που επιτρέπουν φόρτωμα πολλαπλών ROMs σε images, μέσω της χρήσης συγχρόνων αποθηκευτικών μέσων.Software οποιασδήποτε μορφής και είδους κυκλοφορεί άφθονο στο διαδίκτυο, οπότε δε θα δώσω links εδώ, είναι πάρα πολλές οι πιθανές πηγές για ανεύρεσή του!
Δίνω μόνο το sleepingelephant.com/denial/ το οποίο περιλαμβάνει και εξαιρετικό forum αφιερωμένο 100% στον VIC.

Τα υπόλοιπα αξίζει σίγουρα να τα ψάξετε και να τα ανακαλύψετε μόνοι σας, είμαι βέβαιος πως σχεδόν ο κάθε συλλέκτης home micros έχει ήδη στην κατοχή του έναν VIC, στον οποίο δεν έδωσε ποτέ και ιδιαίτερη σημασία, όπως θα του ταίριαζε... ;)
:drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, Nemo, glaros, Amstrad1981, sly*m

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
23/04/2017 21:13 - 23/04/2017 21:27 #39109 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Πολύ ωραίο άρθρο Δημήτρη! :thanx:

Κάπου είχα διαβάσει ότι πούλησε περίπου 2 εκατομμύρια κομμάτια! Τρομερό νούμερο!

Επίσης από games είχε στη "βιβλιοθήκη" του περίπου 200 τίτλους.

Μάλιστα θυμάμαι τη φράση που έλεγαν για το συγκεκριμένο μηχάνημα : "Affordable computer for the masses" λόγω της νορμάλ τιμής του σε σχέση με αυτά που πρόσφερε όπως περιγράφεις παραπάνω.

Μια επίσης έξυπνη κίνηση της Commodore (από τις αρκετές που έγιναν) για την προώθηση του μηχανήματος ήταν μια συμφωνία που έκαναν η Commodore με την Bally για να μεταφερθούν τα παιχνίδια της δεύτερης από τα arcades στον VIC 20. (οπότε είχαμε άλλο ένα "συν").

Έχει γραφτεί και στο "Μουσείο" στο φόρουμ ένα άρθρο για τον VIC 20 ;)

www.retrocomputers.gr/forum/commodore-mu...2318-commodore-vic20

Παραθέτω και τις φωτογραφίες που έχω τραβήξει για τη gallery από τη συλλογή, είναι 2 διαφορετικές εκδόσεις (βέβαια made in Germany γράφουν και οι δυο αλλά έχουν κάποιες διαφορές π.χ. στην τροφοδοσία, ελαφρά στο λογότυπο κτλ). Αν τυχόν γνωρίζεις λεπτομέρειες για τις διαφορές αυτές Δημήτρη ευχαρίστως να μας πεις!

www.retrocomputers.gr/collection/retro-c...ion/commodore-vic-20

www.retrocomputers.gr/collection/retro-c...n/commodore-vic-20-2
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
23/04/2017 22:49 #39111 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Ωχχχ, δεν είχα δει το αρθράκι στο "Μουσείο"...
Δεν πειράζει, τώρα θα έχουμε δύο!! :D
Λοιπόν, το μηχάνημα με τον σκέτο 9VAC μετασχηματιστή και το δίπολο βύσμα τροφοδοσίας είναι πρώτης γενιάς, παλιότερο από το άλλο με το στρογγυλό βύσμα.
Εσωτερικά είναι τα ίδια και μάλιστα το δεύτερο, παρόλο που χρησιμοποιεί τροφοδοτικό ίδιο με του 64, παίρνει από αυτό μόνο τα 9VAC, ενώ η μετατροπή σε 5VDC γίνεται μέσα στο μηχάνημα...
Γιατί το κάναν αυτό; Μάλλον τους περίσσευαν έτοιμα τροφοδοτικά από 64 και/ή στρογγυλά DIN βύσματα, οπότε υποθέτω πως έχει να κάνει καθαρά με το κόστος παραγωγής.
Ως προς τα λογότυπα, σίγουρα υπάρχουν 2 διαφορετικά ("καθαρά" VIC 20) σε απλό αυτοκόλλητο και 1 μεταγενέστερο ανάγλυφο, παρόμοιο με του 64, το οποίο απ'όσο ξέρω υπάρχει μόνο σε made in W.Germany PAL μηχανήματα με το στρογγυλό βύσμα τροφοδοσίας και ανήκει στην τελευταία γραμμή παραγωγής, τόσο με το όνομα VIC, όσο και VC... γι'αυτό το λόγο και δεν υπάρχει αμερικάνικο μηχάνημα με ανάγλυφο logo (πρακτικά αυτά τα μηχανάκια πρέπει να είναι και τα πιο σπάνια ως προς τον αριθμό κομματιών που παρήχθησαν, αν και στην Ευρώπη είναι μάλλον κοινά), επίσης δεν έχω δει ποτέ PAL μηχάνημα made in USA, σε αντίθεση με τα 64άρια, που υπάρχουν αρκετά.
Τα παλιότερα πληκτρολόγια επίσης, είχαν πιο "τετραγωνισμένα" γράμματα τυπωμένα στα πλήκτρα, ενώ αργότερα έγιναν ίδια με του 64. Ωστόσο σε όλα τα VIC, τα f-keys ήταν πάντοτε στο "πορτοκαλί" χρώμα όπως στα πρώτα μπιφτέκια 64άρια και ποτέ στο γκριζωπό που είχαν τα μεταγενέστερα 64...
Η ευρωπαϊκή παραγωγή γινόταν αρχικά στην Αγγλία και στη συνέχεια (αφ'ότου το αγγλικό εργοστάσιο έκλεισε) αποκλειστικά στη Δυτική Γερμανία.
Στον τομέα software, οι 200 τίτλοι που αναφέρεις μαλλον αφορούν τα "επίσημα" cartridges, καθώς σε κασέτα (αλλά και λιγότερο σε δίσκο) κυκλοφόρησαν μέσα στη 10ετία του '80 χιλιάδες τίτλοι από ποικίλους κατασκευαστές, χωρίς να λογαριάσουμε τι επί πλέον βγήκε αργότερα και εξακολουθεί να βγαίνει μέχρι σήμερα...
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Fotis_KFOR
 • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
 • Site Owner / Admin
 • Site Owner / Admin
 • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
23/04/2017 23:51 #39114 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες Δημήτρη :)

Όσο για τους 200 τίτλους, ναι, μιλάω για τα καθαρά - "επίσημα" cartridges, το είχα διαβάσει σε κάποιο ξενόγλωσσο σχετικό βιβλίο. :)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • chdlee
 • Το Άβαταρ του/της chdlee
 • Team RC
 • Team RC
Περισσότερα
23/04/2017 23:53 #39115 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Πολύ όμορφο και λεπτομερές το άρθρο σου για τον VIC 20 φίλε Δημήτρη!
Σίγουρα συμπληρώνει, για να μη πω ότι υπερκαλύπτει, τις πληροφορίες από άλλα άρθρα για αυτό το ιστορικό μηχάνημα!
Σε ευχαριστούμε πολύ!80s resurrection
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • glaros
 • Το Άβαταρ του/της glaros
 • Team RC
 • Team RC
 • Play it Loud
Περισσότερα
24/04/2017 19:28 #39116 από glaros
Απαντήθηκε από glaros στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
:clap2: :clap2: :clap2:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • sly*m
 • Το Άβαταρ του/της sly*m
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
25/04/2017 01:41 - 25/04/2017 01:47 #39126 από sly*m
Απαντήθηκε από sly*m στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
:bow:

Πάρα πολύ ωραίο το post και πολλές καλές πληροφορίες για τον VIC-20 φίλε kokkiklhs αλλα...


kokkiklhs έγραψε: ...Από την πρό '80 εποχή της Commodore λοιπόν, είχαμε γεμίσει με άχαρα μονόχρωμα "κουτιά"...ενώ κάπου εκεί άρχισαν να βγαίνουν και οι πρώτοι οικιακοί υπολογιστές, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν σε πρώτη φάση κονσόλες "μεταμφιεσμένες" σε υπολογιστές...Αληθινό πληκτρολόγιο γραφομηχανής, με full travel κανονικών διαστάσεων κουμπιά, με άριστη ποιότητα και αίσθηση και 4 function keys. Εδώ μάλλον έχουμε παγκόσμια πρωτιά σε προδιαγραφές πληκτρολογίου, όσον αφορά τα "καθαρά" home micros!...CPU 6502 στα 1.2/1.1MHz, ταχύτητα πολύ υψηλή σε σχέση με τους ανταγωνιστές...Μεγάλη επεκτασιμότητα...τα f-keys ήταν πάντοτε στο "πορτοκαλί" χρώμα όπως στα πρώτα μπιφτέκια 64άρια...


Εδώ γράφει άλλα για την "μισητή" Atari... Άσε που τα f-keys είναι σε "πορτοκαλί" τόνους από το 1979!!! (μη πω για τα υπόλοιπα, τα λέει η βικιπαίδεια) :drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
25/04/2017 14:26 - 25/04/2017 15:51 #39128 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Αμάν, έχεις δίκιο, τα ατάρια βγήκαν μερικούς μήνες νωρίτερα στην παραγωγή. Είχα την εντύπωση ότι το 800 βγήκε μετά το 400, αλλά τελικά παρουσιάστηκαν και κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα, Νοέμβριο '79...
Πάντως ο 800 είχε αρχική τιμή 1000 δολάρια χωρίς BASIC (o 400 κόστιζε 550), ενώ ο VIC έσκασε κάνα 6μηνο μετά με 300 δολάρια... :devil:

"Μισητή" χαρακτήρισα την Atari κατά την τότε άποψη του Tramiel (μέχρι που την αγόρασε κι ησύχασε, χαχαχα) και όχι κατά τη δική μου! Τα 8μπιτα αταράκια είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών μου!!
;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, sly*m

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • sly*m
 • Το Άβαταρ του/της sly*m
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
26/04/2017 00:44 - 26/04/2017 00:56 #39132 από sly*m
Απαντήθηκε από sly*m στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Το 400 που στόχευε πιό πολύ στα παιδιά και την οικογένεια, ήταν απλά μια cut-down έκδοση του 800 που στόχευε σε πιό σοβαρές χρήσεις, αλλά ήταν το ίδιο hardware με το 800 χωρίς δεύτερο cartridge, χωρίς slots μνήμης και με πληκτρολόγιο μεμβράνης. Επίσης το 800 (φαντάζομαι με expansion boxes και modems για διανομή κειμένων), ήταν κυρίαρχο στα '80s στα αμερικάνικα τηλεοπτικά στούντιο δείχνοντας τίτλους, scrollers και αθλητικά scores μέχρι που εκτοπίστηκε από την Amiga!

Όσο για την τιμή βεβαίως και ήταν 'τσουχτερό'. Φαντάσου ότι εδώ στην χώρα της αρπαχτής, όταν το πήραμε το 1982 στοίχησε 80.000 δραχμές (μονάδα, program recorder, ελληνικός μετασχηματιστής και δώρο η Atari Basic). Με πες 50 δραχμές το δολάριο (που ήταν λιγότερο τότε μπορεί και 35-40 δραχμές) έβγαινε ... 1.600$ !!!! :black-eye:

Πάντως αν και υπήρχε μεγάλη κόντρα στους αταράκιδες και κομοντοράκιδες παγκοσμίως (μέχρι τα 16μπιτα), τελικά μάλλον ήταν επιδέξια στημένη, αφού η Atari με την Commodore, τουλάχιστον στα 16-bit, αντάλλασσαν τεχνογνωσία με τους μηχανικούς hardware να πηγαινοέρχονται από την μία εταιρία στην άλλη.

Φυσικά και εγώ έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ιδιαίτερα τον 64άρη και τις Αμίγκες από τότε, παρά το φαινομενικό :devil: απύθμενο μίσος προς οτιδήποτε Commodore :bash: :lol: :silly: και επιτέλους κατάφερα να αποκτήσω τον μπιφτέκη μὀλις τον περασμένο Οκτώβριο!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
26/04/2017 01:24 #39133 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!

sly*m έγραψε: παρά το φαινομενικό :devil: απύθμενο μίσος προς οτιδήποτε Commodore :bash: :lol: :silly: και επιτέλους κατάφερα να αποκτήσω τον μπιφτέκη μὀλις τον περασμένο Οκτώβριο!


Αρχηγός! Και ωραία η επισκευή στο παπουτσάκι-τροφοδοτικό!
Άντε, χτύπα τώρα σιγά-σιγά κι έναν VIC, μετά έναν 128 και τέλος έναν Plus/4, να γουστάρεις!!!
:veryhappy:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, sly*m

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • sly*m
 • Το Άβαταρ του/της sly*m
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
26/04/2017 01:58 #39134 από sly*m
Απαντήθηκε από sly*m στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
@kokkiklhs:
Λοοoλ! Προς το παρόν δεν το βλέπω για άλλα 8μπιτα... Δεν θα έλεγα όχι βέβαια σε καμμια Αμίγκα να τα κάνω ζευγάρι Ατάρι-Κόμοντορ τα 16μπιτα όπως τα 8μπιτα αλλά αυτή τη στιγμή ετοιμάζομαι να βάλω μεγάααλο μπελά στο κεφάλι μου.. Ελπίζω ποστ σύντομα στο 'Τι αποκτήσατε πρόσφατα'...! :P
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
26/04/2017 23:38 #39136 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!

sly*m έγραψε: ετοιμάζομαι να βάλω μεγάααλο μπελά στο κεφάλι μου.. Ελπίζω ποστ σύντομα στο 'Τι αποκτήσατε πρόσφατα'...! :P


Είμεθα σε αναμονή! Μα καλά κι εσύ ρε άνθρωπε, τόσα χρόνια δεν έχεις αποκτήσει μια amiga? Απίστευτος είσαι!!! Για καμιά 2000αρη ετοιμάζεσαι; Τι εννοείς όταν λες για μπελά; :D

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • Nemo
 • Το Άβαταρ του/της Nemo
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
11/05/2017 21:56 - 11/05/2017 22:04 #39254 από Nemo
Απαντήθηκε από Nemo στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]btw
doomwiki.org/wiki/Vicdoom

github.com/Kweepa/vicdoom
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, sly*m, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
13/05/2017 16:44 #39275 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!

Nemo έγραψε:

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]btw
doomwiki.org/wiki/Vicdoom

github.com/Kweepa/vicdoom


Φυσικά το Doom θέλει την "extreme" 35k RAM expansion για να παίξει, αλλά και πάλι για τόσο λίγη μνήμη πρόκειται για θαύμα δεξιοτεχνίας των προγραμματιστών... το μόνο μηχανάκι που προηγήθηκε ΑΙΩΝΕΣ σε αυτό το θέμα, ήταν το ΖΧ81, με το α-πί-στευ-το και ανεπανάληπτο 3D Monster Maze... ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

 • kokkiklhs
 • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
 • Retro Maniac
 • Retro Maniac
Περισσότερα
20/04/2018 21:17 #41969 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα VIC 20, το μικρό θαύμα της Commodore!!
Έλα να βγαίνουν τα VIC από τα ντουλάπια...!!! ;)
sleepingelephant.com/ipw-web/bulletin/bb...opic.php?f=10&t=8836Α-ΡΙ-ΣΤΟΥΡ-ΓΗ-ΜΑ, αν και καθυστέρησε 35 χρόνια να βγει!!! :D

Επίσης, για όποιον δεν το έχει πάρει χαμπάρι τόσο καιρό, υπάρχει και δεύτερο καθυστερημένο αριστούργημα:
sleepingelephant.com/ipw-web/bulletin/bb...opic.php?f=10&t=6780Φανταστείτε τι θα είχε γίνει στην αγορά αν αυτά είχαν βγει ΤΟΤΕ...
:bow:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.364 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos