Πήρα και εγώ τον CPC 6128 ;)
- Console Hunter
-
Συντάκτης θέματος
- Junior Member
-
Επειτα από αναζήτηση σχεδόν 2 μηνών, βρήκα επιτέλους και εγώ τον Amstrad CPC 6128 που ήθελα για τη συλλογή μου.
Να πώ πώς από Home Micros δέν έχω συλλογή καθώς δεν ήταν της γεννιάς μου ( γεννηθής 1982 ) η επαφή με το δικό μου PC ξεκίνησε το 1997 σε έναν Pentium 2 με win95.
¨Ομως αρκετά χρόνια πιο πρίν και στη τρυφερή ηλικία μόλις 6 ετών, είχα την τύχη και για πολλά χρόνια αργότερα, να πρωτοδώ και να παίξω σε έναν 6128 με το πράσινο-μαύρο μόνιτορ σε σπίτι θείου μου.Τα παιχνίδια που θυμάμαι ονομαστικά να παίζω και κλειδωμένα στην μνήμη μου για πάντα ήταν το Arkanoid, το Βarbarian, το Harrier, το Green Beret και το 1990 λίγο μετά την ομώνυμη ταινία,θυμάμαι τον θείο μου να λέει σε εμένα και στον γιο του, κοιτάχτε τι σας έφερα ! Και ήταν το Batman της Ocean.Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
¨Εως το 1995 που ο θείος μου παρόπλισε τον cpc για χάρη ενός pentium 1 based PC, ήταν πολλές οι κυριακές που περίμενα ανυπόμονα να πάω να παίξω το Batman ( μεχρι 2ο level το έφτανα, να με δώ τώρα ) και άλλα παιχνίδια που του γράφανε στις χαρακτηριστικές δισκέτες της Amsoft ! Επίσης τότε δεν ήξερα πώς λεγόταν cpc6128 αλλά τον προσφωνούσα έως πρόσφατα, Amstrad 128k λόγω αυτού που έβλεπα να γράφει πάνω αριστερά.Τον οκτώβρη για όσους ήδη γνωρίζετε, έκανα room tour επεισόδιο στη συλλογη του Φώτη και εκεί είδα τον Amstrad και μόνο που δε δάκρυσα με το flashback που έφαγα ! Απόσπασμα του επεισοδίου θα σας βάλω στο τέλος.Εκεί ο Φώτης μου εξήγησε την κανονική ονομασία του και με ενημέρωσε πως έβγαινε και με έγχρωμο μόνιτορ...Από τέλη νοέμβρη έως τώρα έψαχνα εντός και εκτός ελλάδας για να βρώ ένα άψογο μηχανικά και λειτουργικά μηχάνημα, είχα αρχίσει να απογοητεύομαι γιατί έβρισκα μόνο με προβλήματα εμφανισιακά η λειτουργικά.Εβρισκα κάποια πχ με πλούσια πρόικα όπως το Instructions Manual,10-30 δισκέτες, tomahawk η quickshot Joystiks αλλά δεν δουλεύανε, δεν είχαν μόνιτορ, η είχαν καφέ πληκτρολόγιο xD .Είχα βρεί και ένα με έγχρωμο μόνιτορ αλλά επειδή η ανάμνηση και η νοσταλγία μου ήταν στο πράσινο, αποφάσισα να πάω μόνο σε τέτοιο.
Εν τέλη λοιπόν βρήκα πριν λίγες μέρες έναν και είναι σε αρκετα καλή κατάσταση,Μαζι μου έδωσαν μια δισκέτα για να μπορώ να του τρέξω έστω κάτι,με παιχνίδι στη μια μεριά το Rainbow Islands και στην άλλη το Continental Circus.Μαζί μου χάρισαν και ένα Joystick τύπου Tomahawk αλλα μου διαφεύγει η μάρκα του καθώς είναι ξεθωριασμένο ( εδώ αν μπορεί κάποιος να μου πεί τη μάρκα ! )
Πρώτο game που έτρεξα ήταν φυσικά το Batman και μου σηκώθηκε το λιγότερο η τρίχα όταν άκουσα τη μουσική του 1ου Level !! Το game το απόκτησα πρόσφατα από φίλο και μάλλον ήταν δώρο διαγωνισμού από το περιοδικό Pixel καθώς έχει και σχετικό αυτοκόλλητο στο κουτί !
Τώρα, θέλω να ρωτήσω.Καμμια φορά το monitor κάνει flickering για λίγο και μετά στρώνει,πιστεύετε πώς οι πυκνωτές του θα ήθελαν άλλαγμα ; Εχω άτομο να το κάνει οπότε δεν ειναι θέμα. Από τη κάτω μεριά τώρα, έχει αυτοκόλλητο της ελληνικής αντιπροσωπίας που γράφει αν αφαιρεθεί δεν ισχύει η εγγύηση και από κάτω είναι βίδα για να ανοίξει το μηχάνημα.Αρα το συγκεκριμένο δεν έχει ανοιχτεί ποτέ, οπότε θαρρώ μέσα η σκόνη και η βρώμα από το πληκτρολόγιο θα έχουν πλέξει καμμιά γούνα Σίγουρα θέλω να τον ανοίξω για φουλ καθαριότητα και για καθάρισμα περισσότερο και των πλήκτρων αλλά και του Drive.Εχω παραγγείλει και drive belt από γαλλία και το αναμένω.
Γενικά ανοίγω μηχανήματα από μικρός και όλα τα pc μου τα φτίαχνω μόνος η και τις ρετρο κονσόλες μου, πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξω κάτι στον cpc μιας και θα το ανοίξω 1η φορά ; Τα πλήκτρα με τι προτείνετε να τα καθαρίσω ώστε να μη ρισκάρω τυχόν αποχρωματισμό των συμβόλων ;
Τέλος, αναμένω κάποια γνήσια παιχνίδια από ebay, το tv tuner του που μπαίνει κάτω από το μόνιτορ και ένα quicksot python 137.
Επειδή θέλω να του κάνω αφιέρωμα για το κανάλι μου σύντομα (Console Hunter) θέλω να βρώ μερικά πραγματάκια για να είναι λίγο πιο ολοκληρωμένη η παρουσίαση.
Επίσης υπάρχει περίπτωση, συντάκτης της εποχής σε γνωστό περιοδικό, να με βοηθήσει με τις αναμνήσεις του στο βίντεο. Εγώ παρόλαυτα ψάχνω πρός αγορά μερικές δισκέτες ακόμα να έχω και αν κάποιος έχει τη δυνατότητα κιόλας να γράψει τα arkanoid- harrier- barbarian- green beret σε 2 δισκέτες θα ήταν το ιδανικό για εμένα.Μαζί με αυτά ψάχνω και
το Instructions Manual καθώς και σκέφτομαι και σύντομα να πάρω και ένα έχγρωμο μόνιτορ...Τα τεύχη 14 και 15 του Pixel τα θεωρώ σημαντικά επίσης !
Ηταν η αρχή που έπρεπε να γίνει καθώς σειρά νομίζω έχει άλλο ένα μηχάνημα που έπαιζα μαζί του σε μαγαζί με χρονοχρέωση η Amiga 500 !
Παραθέτω το βίντεο με τον Φώτη στο 13΄45 το επίμαχο σημείο και κάποιες φώτος ! Να είστε καλά !
Console Wars - Collectors Room Tours - Reviews - Unboxings - Stores - How To - Retro Video Games - Scans - Giveaways - Αφιερώματα
www.youtube.com/channel/UC0NSxsoBY5U2pMPlUCGMf4g
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Αφου σου μπήκε το μικρόβιο ετοιμάσου να βάλεις σύντομα πάλι το χέρι στη τσέπη, ίσως καμια αμιγκούλα????
Σε μια δική μου περίπτωση φτιαχθηκε μετά από καθάρισμα των ποτενσιόμετρων με contact cleanerΚαμμια φορά το monitor κάνει flickering
Αν ανοίξεις το μονιτορ μεγάλη προσοχη, πρώτα κάνεις αποφόρτιση καθοδικου σωλήνα πριν πειράξεις κάτι άλλο
Δεν παθαίνουν τίποτα τα συμβολα. Ριξτά σε μια σκάφη με χλιαρο νερό και ferry για πιάτα και εισαι οκ. Μετά καλό στεγνωμαΤα πλήκτρα με τι προτείνετε να τα καθαρίσω
Και να μην βρεις βάλτον σε μια crt 14 TV με ένα τετοιοκαι σύντομα να πάρω και ένα έχγρωμο μόνιτορ
www.ebay.com/itm/Schneider-Amstrad-Cpc-4...8:g:~RwAAOSwpONZRmx2
και ενα τετοιο
www.ebay.com/itm/Schneider-Amstrad-Bloc-...a:g:2l8AAOSwKL1e~vZd
και εισαι οκ
www.retrocomputers.gr/forum/mastoremata-...itor-allagi-pyknoton
www.retrocomputers.gr/forum/mastoremata-...6128-restoration-no2
www.retrocomputers.gr/forum/mastoremata-...6128-restoration-no1
Επίσης πρόσεξε το παρακάτω αν τον ανοιξεις
Υπάρχουν 2 τύποι του drive. Ένας με τη χρήση αισθητήρα φωτός για write-protect και ένας με τη χρήση pin. Αν δεν το ξέρεις και το γυρίσεις ανάποδα κατά την διαδικασία αλλαγής ιμάντα τότε πέφτει και αν δεν το προσέξεις το έχασες.
- Console Hunter
-
Συντάκτης θέματος
- Junior Member
-
Το μηχάνημα θα ανοιχτεί σύντομα όταν έρθει το belt.
Ναι αν και στο μυαλό μου έχω σαν ανάμνηση πάντα την amiga 500 σαν hype, δε ξέρω παρόλαυτα αν πρέπει να πάρω αυτή
η την 600 η τη 1200....
Console Wars - Collectors Room Tours - Reviews - Unboxings - Stores - How To - Retro Video Games - Scans - Giveaways - Αφιερώματα
- Fotis_KFOR
-
- Site Owner / Admin
-
- PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Όταν με το καλό τελειώσει αυτή η κατάσταση που ζούμε με τον covid και ξεκινήσουμε να κάνουμε εκθέσεις εννοείται είσαι προσκεκλημένος να έρθεις ως εκθέτης με τον Amstrad ή όποιο / όποια άλλα μηχανήματα θέλεις να περάσουμε ευχάριστα
My Collection / Projects / Various :
Computers , Consoles-Pongs , Various , Not-working , Handhelds-Tabletops , Intel p4004 (First CPU) , Old Hardware Parts , Magazines ,
Retro Computer Project , M.A.M.E. Cabinets , My Retro Computers & Consoles Room
UP THE IRONS!!! - My Iron Maiden Collection
My Wish List : www.retrocomputers.gr/collection/my-wish-list ;)
KEEP RETRO
Αν θες απλά να παίξεις ένα παιχνίδι βαζοντας μια δισκετούλα στο drive μείνε στην Α500+512kb επέκταση μνήμηςConsole Hunter έγραψε: Nίκο σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις ! Με έβαλες σε σκέψεις με τα καλώδια αντί αγοράς έγχρωμου μόνιτορ χααχαχαχ
Το μηχάνημα θα ανοιχτεί σύντομα όταν έρθει το belt.
Ναι αν και στο μυαλό μου έχω σαν ανάμνηση πάντα την amiga 500 σαν hype, δε ξέρω παρόλαυτα αν πρέπει να πάρω αυτή
η την 600 η τη 1200....
η Α600 παίρνει μεν δισκο αλλά μετά πας σε άλλες φάσεις
Η Α1200 δεν αξίζει για μένα γιατι δεν έχει τόσα παιχνίδια που χρησιμοποίούν το AGA. Πάλι παιχνίδια Α500 θα παίζεις
Ξαναλέω αν ο σκοπός σου ειναι να την αναβεις μια στο τόσο και να παίζεις ένα παιχνιδάκι έτσι για το φίλινγκ
Αν θες να ασχοληθείς περισσότερο και να την έχεις συνεχώς σε λειτουργία τότε πας σε 1200 ή ακόμα καλύτερα σε μια Α4000 για να ρίξεις επιταχυντες δίσκους cdrom lan usb και γενικά να ρίξεις πολυυυυυυυυυ χρήμα
- redo7
- Retro Starter
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Δυστηχως η ευτυχώς όμως, η αιώνια επιθυμία μου ήταν μια amiga...
Έτσι πριν λίγες μέρες απόκτησα και μια amiga, εκεί όπως λένε και οι φίλοι παραπάνω τα λευτα είναι πολλά, μιας και οι δυνατότητες /mods /expansions είναι απίστευτα. Ήδη έχουν μπει στα σκαριά διαφορά.
Καλή αρχή μας λοιπόν.
Να κάνω και μια 2 ερωτήσεις
-πως από φορτίζουμε τον καθοδικο σωλήνα της οθόνης του Amstrad, έχει χαλάσει η τροφοδοσία των 5v και δεν μπορεί να τα κρατήσει όταν την συνδέω με τον amstrad. Χρησιμοποιώ εξωτερικό τροφοδοτικό προς το παρόν. Η οθόνη είναι η gt65 πράσινη και νομίζω από διαγράμματα έχω βρει τους 3 πιθανούς υπαίτιους πυκνωτες
-Μπορείτε να μου συστήστε κάποιον για recup της amiga 600 στην Αθήνα?
Ευχαριστώ πολύ.
- Console Hunter
-
Συντάκτης θέματος
- Junior Member
-
- Console Hunter
-
Συντάκτης θέματος
- Junior Member
-
- Console Hunter
-
Συντάκτης θέματος
- Junior Member
-
Το gotek το έχω διαβάσει αλλά προτιμώ να μη χαλάσω τον χαρακτήρα του, σίγουρα όμως μετράει.
Για recap μπορεί να σου κάνει ξάδερφος μου μπορείς να τον βρείς στο fb ώς 8pins η να τσεκάρεις δουλειά του σε βίντεο που έχω ανεβάσει στο κανάλι μου στο youtube.
Τσέκαρε στο παρακάτω βίντεο από το 3:40 και μεταΝα κάνω και μια 2 ερωτήσεις
-πως από φορτίζουμε τον καθοδικο σωλήνα της οθόνης του Amstrad, έχει χαλάσει η τροφοδοσία των 5v και δεν μπορεί να τα κρατήσει όταν την συνδέω με τον amstrad. Χρησιμοποιώ εξωτερικό τροφοδοτικό προς το παρόν. Η οθόνη είναι η gt65 πράσινη και νομίζω από διαγράμματα έχω βρει τους 3 πιθανούς υπαίτιους πυκνωτες
- skylas
- Senior Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 122
www.retrocomputers.gr/forum/amstrad-8bit...ous-apo-enan-arxario