Υπολογιστής ή Κονσόλα;

×

Δημοσκόπηση: Υπολογιστής ή Κονσόλα;

Υπολογιστής
27 64.3%
Κονσόλα
15 35.7%
Συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων: 42 ( soneigr, XLV, george, Metalcandyman, Black Flag ) Δείτε περισσότερα
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δημοσκόπηση
  • kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
25/02/2017 15:27 - 25/02/2017 16:12 #38635 από kokkiklhs
Υπολογιστής ή Κονσόλα; δημιουργήθηκε από kokkiklhs
Ανοίγω νέο θέμα για ψηφοφορία, με μόνο 2 επιλογές:
Υπολογιστή και Κονσόλα. Μιλάμε πάντα για ρετρό μηχανήματα, το πολύ ως τη 10ετία του '90...

Ξεκινάω ψηφίζοντας "δαγκωτό" υπολογιστή, μια από τις ατάκες που επαναλαμβάνω όταν μιλάω με συνρετρόβιους κονσολόφιλους (ωραίος όρος κι αυτός, τον κατοχυρώνω) :silly: είναι πως "αν δεν έχει πληκτρολόγιο, δε με συγκινεί!!". Παρακάτω εξηγώ τους λόγους:

Όλοι μας αρχίσαμε το ταξίδι μας σ'αυτό το μαγικό κόσμο σαν πιτσιρικάδες, με αφορμή συνήθως (για να μην πω αποκλειστικά) τα παιχνίδια. Και αυτός ακριβώς είναι ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο προς σύγκριση κατηγοριών, με τον οποίο ξεκινάει το σκεπτικό μου.
Και πολύ σωστά θα μπορούσε να μου πει κάποιος ότι οι κατηγορίες δεν είναι συγκρίσιμες, διότι η πρώτη προσφέρει λίγο απ'όλα, και η δεύτερη πολύ πιο ποιοτικό (από τεχνική άποψη) παιχνίδι.
Το φυσιολογικό λοιπόν θα ήταν όλοι να στραφούμε ευθύς εξ αρχής σε κάποια κονσόλα, οι περισσότεροι όμως, επιλέξαμε υπολογιστή. Γιατί άραγε;

Οι υπολογιστές, ειδικά οι 8μπιτοι, μας έριξαν, έστω και άθελά μας, σε πιο "βαθιά νερά" και προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που βρέθηκα σε αυτή την εποχή. Για να φορτώσεις και να παίξεις το πιο απλό παιχνίδι-σαχλαμάρα, έπρεπε να έχεις διαβάσει έστω στοιχειωδώς το manual και να μπεις στο τριπάκι να μάθεις 2-3 απλές εντολές BASIC. Έτσι, πολλοί πιτσιρικάδες εκείνο τον καιρό έκαναν σιγά-σιγά το ντεμπούτο τους στον προγραμματισμό, αρκετοί την έψαξαν και παραπέρα με πιο εξειδικευμένες γλώσσες, ακόμη και με assembly. Τα ατελείωτα listings που πληκτρολογούσαμε από τις μεσαίες γαλάζιες σελίδες του PIXEL και στην αρχή δεν έβγαζαν και πολύ νόημα στα μάτια μας, άρχισαν σιγά-σιγά να γίνονται κατανοητά και μας έδωσαν τις πρώτες ιδέες για να συνεχίσουμε με δικές μας, αυθεντικές προγραμματιστικές δημιουργίες. Επίσης, μάθαμε από νωρίς να πληκτρολογούμε με άνεση.
Τα ποικίλα text adventures μας έδωσαν το έναυσμα να ασχοληθούμε σοβαρότερα με τα αγγλικά μας και βέβαια μας έβαλαν να σκεφτούμε και να σπαζοκεφαλιάσουμε σχετικά με τη λύση των γρίφων που κάθε φορά μας παρουσίαζαν.
Και φυσικά, πέρα από τα παιχνίδια είχαμε πάντα και πολλαπλές επιλογές για εκπαιδευτικό software και πάσης φύσεως εφαρμογές. Το software που κυκλοφορούσε για τα home computers της εποχής ήταν απείρως περισσότερο και πιο ποικίλο, συγκριτικά με αυτό οποιασδήποτε κονσόλας. Μέσα π.χ. από σχεδιαστικά ή μουσικά προγράμματα, κάποιοι από εμάς ανακάλυψαν και αξιοποίησαν κλίσεις που καθόρισαν τη μετέπειτα ζωή τους. Επίσης, με τα πενιχρά μέσα που διαθέταμε τότε, συχνά μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε τα πρώτα μας μαστορέματα και να επινοήσουμε τις πρώτες πατέντες, π.χ. για να φτιάξουμε ένα καλώδιο προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παλιό κασετόφωνο για φόρτωμα, τα βύσματα του οποίου δεν ταίριαζαν με τα έτοιμα καλώδια που μας παρείχε ο κατασκευαστής του υπολογιστή μας.
Και οπωσδήποτε έρχομαι και σε μια πολύ σπουδαία παράμετρο, την οικονομία χρήματος. Πολύ σπουδαία, διότι το χαρτζηλίκι του μέσου πιτσιρικά των '80s ήταν σημαντικά περιορισμένο σε σχέση με σήμερα. Να σημειωθεί εδώ ότι και οι γονείς κλπ που συχνά "τσοντάρανε" στο τέλος για να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό, προτιμούσαν κι αυτοί την αγορά κάποιου υπολογιστή έναντι κονσόλας, με την κρυφή ελπίδα ότι τα βλαστάρια τους θα μπορούσαν να κάνουν και κάτι παραπάνω πέρα από το να παίζουν συνεχώς. Και μην ξεχνάμε και τη δική μας σχετική επιχειρηματολογία περί εκπαιδευτικών εφαρμογών, εκμάθησης προγραμματισμού κλπ, που επιστρατεύαμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε το ΟΚ της αγοράς εκ μέρους τους και/ή την όποια οικονομική ενίσχυση, αν χρειαζόταν! ;)
Το τι κάλαντο είπαμε για να μαζέψουμε το απαραίτητο ποσό για την απόκτηση του πρώτου μας υπολογιστή και το τι αιματηρές οικονομίες έγιναν απέναντι σε όλες τις πολυέξοδες λιχουδιές των σχολικών κυλικείων, είναι κάτι που θα το θυμόμαστε σίγουρα σχεδόν όλοι... κι αφού τελικά τα καταφέραμε, αισθανόμενοι μοναδική υπερηφάνεια και ευτυχία, ήρθε η ώρα της απόκτησης software!! Διότι ως γνωστόν, μηχάνημα χωρίς software είναι σαν όχημα χωρίς καύσιμα, ήτοι άχρηστο...
Ουπς!! Κι άλλα λεφτά, γμτ;
Εδώ είναι κοινό μυστικό (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) ότι ανέλαβαν να ξελασπώσουν οι γνωστοί κύριοι με το ξύλινο ποδάρι, το γάντζο στο χέρι και τον παπαγάλο στον ώμο, που παρήλαυναν στη στήλη ΑΓΓΕΛΙΕΣ του PIXEL και άλλων περιοδικών, ή βρίσκονταν κρυμμένοι στα σκοτεινά καταγώγια των οδών Στουρνάρα, Σολωμού, Μπόταση κλπ, μακριά από αδιάκριτα μάτια... με ένα χιλιαρικάκι ή και λιγότερο, αποκτούσες κασετούλα με καμιά 10αριά-15αριά από τα τελευταία hits, ή κάμποσα παιχνίδια σε μιά δισκέτα, τη στιγμή που για ΕΝΑ από αυτά τα games σε cartridge κονσόλας ήθελες πάνω από τα τριπλάσια... :angry2:
Στον δε τομέα του gaming, τα cracks που κυκλοφορούσαν στην αγορά συχνά περιελάμβαναν και κάποιο trainer με άπειρες ζωές, αλλαγές σε πίστες κλπ, που απουσίαζαν από τις κονσόλες.
Και μην ξεχνάμε ότι συχνά ακολουθούσε το copy party στα σπίτια των συμμαθητών, όπου τα πολλαπλά αντίγραφα έδιναν και έπαιρναν σε άδειες 60άρες (και 90άρες, για περισσότερη οικονομία) ή σε φτηνιάρικες no-name δισκέτες κάθε φορά που κάποιος από την παρέα αγόραζε κάτι τελευταίο από τον LeChuck της γειτονιάς.. :vampire:
Αυτό συνέβαλε ασφαλώς και στην τότε κοινωνικοποίησή μας, όσο αστείο κι αν ακούγεται!!
Φυσικά αν κάποιος ήθελε να αγοράσει αυθεντικούς τίτλους για τους υπολογιστές, υπήρχαν και μάλιστα σε αφθονία, και κατά κανόνα σε τιμές αρκετά πιο οικονομικές από τις cartridges που προορίζονταν για τις κονσόλες. Πώς να μη λατρέψει λοιπόν κανείς τους υπολογιστές;
Θα τολμήσω εδώ να πω ότι από τότε που εμφανίστηκε η γενιά των 16μπιτων (Amiga, που την αγαπάω πολύ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα και πολύ αξιόλογα μηχανήματα) γίναμε πιο "φτωχοί" σε πολλούς από τους τομείς που προανέφερα, καθώς πολλοί τα χρησιμοποίησαν -δυστυχώς- ευθύς εξ αρχής αποκλειστικά σαν κονσόλες (βάζω δισκέτα και παίζω και δεν κάνω τίποτε άλλο), με την ευκολία ωστόσο των αντιγράφων και την ποικιλία εξαίρετων τίτλων, συχνά ποιότητας αληθινού arcade ή και ακόμη καλύτερα, που εμφανίστηκαν. Ακόμη και η νεοφερμένη λογική ποντίκι/παράθυρο/pull down menus μας απομάκρυνε από την πιο στενή επαφή με τα μυστικά του υπολογιστή μας. Παρ'όλα αυτά, τα μηχανάκια εκείνα εξακολουθούσαν να μας δίνουν πολλές περισσότερες δυνατότητες, κι ας μην αξιοποιήθηκαν από μερικούς ποτέ.

Να έρθω τώρα στις κονσόλες, όπου υπάρχουν και κάποια θετικά, ασφαλώς:
Πρώτο και καλύτερο (και ακαταμάχητο) ατού, ο μηδενικός χρόνος φορτώματος. Ναι, εδώ κέρδιζαν κατά κράτος αυτά τα μισητά κουτιά, γλίτωνες από τις ώρες αναμονής και από τα διασκεδαστικότατα "tape loading error" και τα κολλήματα/reset λίγο πριν ολοκληρωθεί το φόρτωμα. Επί πλέον, πολλά από τα commercial παιχνίδια της εποχής ήταν πολύ καλύτερες μεταφορές στις κονσόλες, παρά στους υπολογιστές. Αυτό ήταν φυσικό, μια και οι δημιουργοί software της κονσόλας απασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο στην κατασκευή παιχνιδιών και το σχετικό hardware ήταν κατά κανόνα πιο εξειδικευμένο και προσανατολισμένο στο gaming... και συνήθως οι εταιρείες που προωθούσαν στην αγορά κονσόλες (Atari, Sega, Nintendo) ήταν κι αυτές που είχαν φτιάξει τους πιο επιτυχημένους τίτλους arcades της εποχής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μεταφορά τους σε κάποια κονσόλα!
Και βέβαια πολλοί από μας μαζευόμασταν αντιστοίχως σε σπίτια συμμαθητών για να παίξουμε με τα ατάρια και τα Sega, αλλά μόνο για να παίξουμε. Κάρφωνες το cartridge και έλιωνες με τα (πολύ λίγα, συνήθως, λόγω κόστους) διαθέσιμα παιχνίδια, μέχρι να βαρεθείς... πόσο θα άντεχε κανείς να σκοτώνει εξωγήινους ή να καταπίνει τελίτσες αποφεύγοντας τα φαντασματάκια; Τελικά δεν το βρίσκω και τόσο διασκεδαστικό αυτό... Ένα τελευταίο ατού που βρίσκω στις κονσόλες της εποχής είναι η "χαρά του original", δηλαδή με την αναγκαστική αγορά αυθεντικών παιχνιδιών είχες αυτομάτως στην κατοχή σου ωραία εξώφυλλα, περιποιημένες συσκευασίες, βιβλιαράκια οδηγιών (κάτι που απουσίαζε παντελώς από τα αντίγραφα των υπολογιστών και συχνά έπεφταν στα χέρια μας παιχνίδια που δε μπορούσαμε να καταλάβουμε πώς παίζονται ή ποιος είναι ο σκοπός τους).
Ακόμη και σήμερα, δεν έχω καταφέρει να συμπαθήσω τις κονσόλες και η συλλογή μου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από υπολογιστές, αν και τόσα χρόνια που μαζεύω παρουσιάστηκαν πολλές ευκαιρίες να αποκτήσω αρκετές από δαύτες, και σε "αστείες" τιμές, ακόμη και τσάμπα. Τις αγνόησα πανηγυρικώς!! :devil:
Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το VCS της Atari, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Είναι η πρώτη κονσόλα που αντικρύσαμε ποτέ οι περισσότεροι από μας, κι επίσης είναι η πρώτη (στην Ελλάδα) που έβαλε στα σπίτια μας τα "UFO" της εποχής (αυτά με τα δεκάρικα, που παίζαμε κρυφά στα λούνα-παρκ και στα καφενεία, μια και τότε δεν ήμασταν ακόμη 17 ετών) πολύ πριν κάνουν στην εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα home computers... Pac Man, Asteroids, Space Invaders, Phoenix, Defender, Moon Patrol και πολλοί άλλοι τίτλοι θρυλικοί σήμερα, έγιναν στα ελληνόπουλα προσιτά για πρώτη φορά μέσα από αυτή την κονσόλα και πέρα από τις αίθουσες των "ουφάδικων"...

Κλείνω αναφέροντας ότι ακόμη και τώρα που μιλάμε, είναι πολύ πιο δύσκολο και πολυέξοδο για κάποιον συλλέκτη να ξεκινήσει από το μηδέν να αποκτήσει αυθεντικά προγράμματα που απαιτεί μια κονσόλα για να εμπλουτίσει τη συλλογή του, από το να βρει σε καλή τιμή έναν "ξερό" υπολογιστή και να τον γεμίσει κάθε είδους software, ακόμη και αυθεντικό τώρα πια, με μηδαμινά ή και καθόλου επί πλέον έξοδα. Φυσικά και έχουν κυκλοφορήσει τα multi-flash carts για τις παλιές κονσόλες που κάνουν τα πράγματα ευκολότερα, επίσης όσες υποστηρίζουν ψηφιακούς δίσκους (π.χ. Playstation) που αντιγράφονται μπορούν να έχουν παιχνίδια με ελάχιστο κόστος, αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο...

Αλλά τώρα ας δούμε τις δικές σας προτιμήσεις και απόψεις...
:drinks:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, spyros.s, mitsos80s, Antonis77, anasta.idents

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
25/02/2017 18:05 #38636 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Ωραίο θέμα Δημήτρη, το έχεις αναλύσει πάρα πολύ βλέπω :)

Είχε φτιάξει ένα παρόμοιο POLL ο Νεκτάριος (glaros) το 2013 (Pc Vs Home Console) αλλά αφορούσε μόνο PC & κονσόλες για τον τομέα του gaming και περιλάμβανε και πιο σύγχρονα συστήματα, ενώ στο δικό σου είναι home υπολογιστές + pc + κονσόλες μέχρι και τη δεκαετία του 90 και περιλαμβάνει και γενική χρήση , οπότε είναι διαφορετικό.

Εγώ ψήφισα λοιπόν υπολογιστή, ο λόγος που το έκανα δεν είναι ότι δεν μου αρέσουν οι κονσόλες, ούτε επειδή ξεκίνησα στο σπίτι με υπολογιστή (ZX Spectrum+3 & Amstrad PC 1512). Ο λόγος είναι ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα αφού το ένα είναι εξ'ολοκληρου φτιαγμένο και προσανατολισμένο για παιχνίδια (μιλάω για τις κονσόλες), ενώ ο υπολογιστής είναι ένα πολυ-εργαλείο που περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον υπολογιστή για το gaming (αμέτρητοι τίτλοι όλων των ειδών παιχνιδιών σε κασέτες, σε δισκέτες ή σε...σκληρούς δίσκους στα PCs των 90s), μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως εκπαιδευτικό εργαλείο για πληροφορίες, επίσης περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία προγραμμάτων για ότι μπορείς να φανταστείς - από το να οργανώνεις τις δουλείες σου, τα έγγραφά σου, τα multimedia αρχεία σου κτλ μέχρι να μάθεις προγραμματισμό ο ίδιος και να δημιουργείς προγράμματα, games κτλ.

Επίσης μου άρεσε πολύ και κάτι που γινόταν τότε που αναφέρει και ο Δημήτρης, ότι στους υπολογιστές υπήρχε αυτός ο πειραματισμός και η ανάγκη να μάθεις και δυο-τρία πράγματα για να παίξεις ένα παιχνίδι ή να χρησιμοποιήσεις ένα πρόγραμμα σε αντίθεση με την κονσόλα που έβαζες το cartridge και απλά έπαιζες.
Σε αυτό το θέμα της ευκολίας και της ταχύτητας σίγουρα η κονσόλα υπερέχει αν ο χρήστης απλά ήθελε να παίξει και δεν τον ενδιέφερε να μάθει κάτι περαιτέρω, αλλά πιστεύω ότι ήταν πολύ καλό που στους υπολογιστές (home computers αλλά και στα PCs μέχρι τέλη 90s που αφορά το συγκεκριμένο POLL) έπρεπε να γνωρίζεις πέντε εντολές και δυο τρία πράγματα, θεωρώ ότι δεν ήταν μείον αλλά ότι ήταν ένα πλεονέκτημα αφού έτσι ήθελες ο ίδιος να μάθεις περισσότερα και χρήσιμα πράγματα στην πληροφορική.
Αρκετοί μάλιστα σπουδαίοι προγραμματιστές της εποχής μας ξεκίνησαν έτσι με κάποιο home computer ή PC χωρίς να είχαν σκοπό να γίνουν προγραμματιστές, και λόγω αυτού που λέμε ότι έπρεπε να μαθαίνεις πέντε πράγματα για να παίξεις ένα παιχνίδι στον υπολογιστή,τους έβαλε στην πρίζα να μαθαίνουν όλο και περισσότερα π.χ. να μάθουν να γράφουν οι ίδιοι προγράμματα ή cheats για τα αγαπημένα τους παιχνίδια και έτσι συνειδητοποίησαν ότι τους άρεσε αυτό το "άθλημα" και έτσι ασχολήθηκαν πιο πολύ σε σημείο να γίνουν τόσο καλοί που αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά από αυτό κάνοντας μάλιστα αυτό που τους αρέσει.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • RetroPriest
  • Το Άβαταρ του/της RetroPriest
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
25/02/2017 19:35 - 25/02/2017 19:47 #38637 από RetroPriest
Απαντήθηκε από RetroPriest στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Γεια σας παιδιά.Απίστευτο post (όπως και τα περισσότερα εδώ γιατί αν μη τι άλλο περιέγραψες σε κείμενο την παιδική μου ηλικία)
Αν και με πολύ πόνο όταν θυμάμαι τις 5 (ή τέσσερις?) χρωματιστές δισκέτες του GΕΜ στον 1512 μου που πραγματικά στιγμάτισε την παιδική μου ηλικία (όπως και ο 464 του κολλητού μου) ψήφισα κονσόλα.

Ο λόγος : το custom hardware που έκανε τρελά πράγματα για τις προδιαγραφές του από τότε. O τελευταίος μου υπολογιστής ήταν η AMIGA 2000 (ο πατέρας μου είχε προσωπικές φιλικές σχέσεις τότε με τον αντιπρόσωπο οπότε η amiga 500 ήταν τίποτα μπροστά στην καλύτερη 2000 - λόγω "φιλίας" θα πάρεις την καλύτερη). Ένα 386sx που απέκτησα από cat computers (στουρνάρη γωνία) με κράτησε λίγο με M.U.D.S. και RISE OF THE DRAGON και μετά ξέφυγα πάλι σε 3do/dreamcast.

Έχω ψύχωση με τα custom chips - οπότε όταν η amiga έγινε irrelevant ελέω super vga βρήκα καταφύγιο εκεί.

:thanx:


(PS: Δεν θυμάμαι την ηλικία μου τότε αλλά παίζει να είμαι και ο πρώτος στην ελλάδα (και τελευταίος?) που είδε τότε στο σπίτι του φίλου του μπαμπά μου AMIGA 1000 να τρέχει deluxe paint στο master room του εν λόγω "φίλου" - περιττό να περιγράψω πόσα σώβρακα άλλαξα τότε)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Fotis_KFOR, chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
25/02/2017 19:55 #38638 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;

RetroPriest έγραψε: θυμάμαι τις 5 (ή τέσσερις?) χρωματιστές δισκέτες του GΕΜ στον 1512


Καλώς το παλληκάρι (κι ας ψήφισες κονσόλες, χαχαχα)!!
Χαίρομαι που σας άρεσε το ποστ ρε παιδιά κι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!!
Σχετικά με τις δισκέτες, εννοείς αυτές εδώ;
:whistle:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, RetroPriest

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • RetroPriest
  • Το Άβαταρ του/της RetroPriest
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
25/02/2017 20:20 #38639 από RetroPriest
Απαντήθηκε από RetroPriest στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Μια που είδα την εικόνα - μία που μου κόπηκαν τα πόδια.. Πιστεύω το ξέρεις το feeling. (καλά θυμόμουν 4 δισκέτες) .

Τα σχόλια περιττεύουν πιστεύω. Αν είχα το 1512 θα τις είχα πάρει ήδη από την αγγελία σου. Πουλήθηκε για να στηρίξει την αγορά 486DX4.

Στερνή μου γνώση να σε είχα αρχύτερα....
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": chdlee, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
25/02/2017 20:39 #38640 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Αυτό το ξεχωριστό feeling που λες, το κατανοώ βαθύτατα!! Από κει και πέρα θα την πω την αμαρτία μου, τα 1512/1640 τα αντιπαθώ βαθύτατα διότι είναι ΚΑΙ Amstrad ΚΑΙ PC!! Φαντάσου ότι ένας συνάδελφος όταν δούλευα στο Βόλο μου είχε χαρίσει ένα 1640 με διπλά φλόπια και όταν τελείωσα από τη δουλειά εκεί το άφησα στο σπίτι που ξενοίκιασα, βαριόμουν να το κουβαλήσω μαζί μου... :devil:
Ωστόσο το κάθε τι που μας προκαλεί τέτοιου είδους συναισθήματα είναι για τον καθένα μας ιερό...
Respect στις αναμνήσεις σου!!!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": RetroPriest

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Fotis_KFOR
  • Το Άβαταρ του/της Fotis_KFOR
  • Site Owner / Admin
  • Site Owner / Admin
  • PC / Sinclair ZX Spectrum+3
Περισσότερα
25/02/2017 21:12 #38641 από Fotis_KFOR
Απαντήθηκε από Fotis_KFOR στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;

RetroPriest έγραψε: Γεια σας παιδιά


Καλώς όρισες φίλε στην παρέα μας :beers:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos, RetroPriest

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
26/02/2017 16:10 #38652 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Ρε παιδιά, αφού ψηφίζετε που ψηφίζετε, γράψτε και δυό λόγια να δούμε και οι υπόλοιποι τους λόγους της προτίμησής σας...
Πάντως ο αγώνας εξελίσσεται σε derby, βλέπω έχουμε πολλούς κρυφο-κονσολάκηδες εδώ μέσα!!
:points:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • RetroPriest
  • Το Άβαταρ του/της RetroPriest
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
26/02/2017 19:05 #38654 από RetroPriest
Απαντήθηκε από RetroPriest στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Πάντως να για να ξέρετε δεν ήρθα μόνος - ο νεκτάριος με έφερε :D (glaros) Δηλαδή στο facebook μου γνωστοποίησε την ύπαρξη αυτού του site. Δεν το γνώριζα πριν. (Βέβαια κάτι είχα πάρει χαμπάρι στο pc master με αφιερώματα - υποθέτω εσείς εδώ ήσασταν)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • glaros
  • Το Άβαταρ του/της glaros
  • Team RC
  • Team RC
  • Play it Loud
Περισσότερα
26/02/2017 20:32 #38655 από glaros
Απαντήθηκε από glaros στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Ασχολήθηκα ελάχιστα με Home-micros,αρκετά με PC και πάρα πολύ με κονσόλες.

Τα πλεονεκτήματα των κονσολών με καλύπτουν ακόμα και σήμερα αφού με διασκεδάζουν/ψυχαγωγούν καλύτερα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Mike Drosos, fanny, kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • chdlee
  • Το Άβαταρ του/της chdlee
  • Team RC
  • Team RC
Περισσότερα
28/02/2017 00:09 - 03/03/2017 23:08 #38668 από chdlee
Απαντήθηκε από chdlee στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Ευχαριστούμε πολύ φίλε kokkiklhs για τη δημιουργία αυτής της ψηφοφορίας!!!

Αφού παίζει ρόλο καθαρά η προσωπική εμπειρία για την απόφασή μου, ψηφίζω υπολογιστή! Έβαλα στη "ζυγαριά" μου από τη μία πλευρά το Atari 2600 μαζί με τα Pongs και από την άλλη τον Commodore 64. Είναι προφανές προς πια κατεύθυνση έγειρε η "ζυγαριά", πάντα για τα δικά μου τα "μάτια".

80s resurrection
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • jimn
  • Το Άβαταρ του/της jimn
  • Platinum Member
  • Platinum Member
Περισσότερα
28/02/2017 19:41 #38673 από jimn
Απαντήθηκε από jimn στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Να μπω και εγώ στο παιχνίδι , πρώτη αγορά Atari 2600 εν έτη 1978 μου κόπηκαν τα γόνατα , ακόμα θυμάμαι το combat ,επόμενη αγορά εν έτη 1986 commodore 64 , κομεντί γόνατα πάλι και 3 αλλαξιες εσώρουχα , οπότε θα γύρω και εγώ προς τα home micros ;)
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • navarxos
  • Senior Member
  • Senior Member
Περισσότερα
01/03/2017 23:46 #38680 από navarxos
Απαντήθηκε από navarxos στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Ψήφισα κονσόλα διότι είχα το Atari 2600 κι έχω φοβερές αναμνήσεις!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • Antonis77
  • Junior Member
  • Junior Member
Περισσότερα
05/03/2017 20:03 - 05/03/2017 20:04 #38702 από Antonis77
Απαντήθηκε από Antonis77 στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
Αν ήταν για την εποχη μας θα ψηφιζα κονσολα λογω του ps4 που εχω, αλλα αφου είναι μεχρι δεκαετια 90 τότε ψηφιζω υπολογιστη αφου ειχα ενα pc για λιγο τοτε
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kokkiklhs

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • kokkiklhs
  • Το Άβαταρ του/της kokkiklhs Συντάκτης θέματος
  • Elite Member
  • Elite Member
Περισσότερα
09/03/2017 18:26 #38724 από kokkiklhs
Απαντήθηκε από kokkiklhs στο θέμα Υπολογιστής ή Κονσόλα;
8-7 το σκορ, οι υπολογιστές προηγούνται με διαφορά στήθους!
Το derby εξελίσσεται με συγκλονιστικό τρόπο!!!
:drummer:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.642 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ

great retro computers and retro consoles companies logos