Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 21:39

Jack Tramiel

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(98 ψήφοι)

Jack Tramiel


Ο Jack Tramiel είναι ένας επιχειρηματίας, που έγινε περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής της Commodore International, που κατασκεύασε τα Pet, C64, Amiga κ.α. Επίσης είναι γνωστός για τις σκληρές διαπραγματεύσεις του!


Ο Tramiel, γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1928 στο Lodz της Πολωνίας με το όνομα Idek Trzmiel.

 

jack tramiel1


Μετά την ναζιστική εισβολή το 1939, η οικογένειά του μεταφέρθηκε σε εβραϊκό γκέτο όπου εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο ενδυμάτων. Όταν το γκέτο εκκαθαρίστηκε, η οικογένειά του στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz.

Εξετάστηκε από τον Dr. Mengele και επιλέχτηκε για ειδικές εργασίες, και τον έστειλαν μαζί με τον πατέρα του στο στρατόπεδο Ahlem κοντά στο Αννόβερο, ενώ η μητέρα του παρέμεινε στο Auschwitz. Εκεί ο πατέρας του σκοτώθηκε όπως και πολλοί άλλοι. Ο Jack, διασώθηκε από αυτό το στρατόπεδο τον Απρίλιο του 1945 από το 84ο τμήμα του Αμερικανικού πεζικού.


Τον Νοέμβριο του 1947, ο Tramiel μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν αμέσως πήγε στον Αμερικανικό στρατό, όπου και έμαθε πώς να επισκευάζει εξοπλισμό γραφείου και ειδικά τις γραφομηχανές.


Το 1953, εργαζόμενος ως οδηγός ταξί, αγόρασε ένα κατάστημα στο Bronx που επισκεύαζε μηχανές γραφείου, το ονόμασε Commodore Portable Typewriter. Ο Tramiel τότε πήρε δάνειο $25,000 για να αναπτύξει την επιχείρηση του, με εγγύηση από τον Αμερικανικό στρατό.


Ο Tramiel ήθελε να εξάγει γραφομηχανές στην Ευρώπη, λόγω του τότε νομικού καθεστώτος δεν μπορούσε απ’ ευθείας από τις ΗΠΑ, έτσι το 1955, ίδρυσε την Commodore Business Machines στο Τορόντο. Ο Tramiel ήθελε ένα όνομα σαν τα Admiral ή General, στρατιωτικού τύπου, αλλά αυτά τα ονόματα υπήρχαν ήδη σε εταιρείες, έτσι κατέληξε στο Commodore που είχε αρχικά.


Το 1962, η Commodore έγινε ανώνυμη εταιρεία (και πολλές μετοχές της κατείχε το Αμερικανικό δημόσιο), αλλά ο Tramiel παρέμεινε επικεφαλής της Commodore μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας ‘80.


Από το 1962, η Commodore κατασκεύαζε από calculators έως home computers, συμπεριλαμβανομένου του επιτυχημένου PET και του Commodore 64 το 1982. Ο Jack είχε πει τότε: «Χρειαζόμαστε Υπολογιστές για την μάζα και όχι για λίγους…» (We need to build computers for the masses, not the classes!).


Τον Ιανουάριο του 1984, ο Tramiel παραιτείται από την Commodore. Μετά από μικρό διάστημα, ιδρύει την Tramel Technology Ltd, με σκοπό την κατασκευή της επόμενης γενιάς υπολογιστών. Στις 3 Ιουλίου του 1984, η Tramel Technology αγόρασε το τμήμα Consumer Division της Atari Inc μετά από την αποτυχίας της στις παιχνιδομηχανές το 1983. Η εταιρεία μετονομάστηκε σε Atari Corporation.


Στο τέλος τις δεκαετίας του ‘80, ο Tramiel αποφάσισε να αποχωρήσει και έδωσε την διαχείριση στον έναν γιο του, τον Sam. Το 1995, ο Sam είχε ένα καρδιακό επεισόδιο, τότε ο Jack επέστρεψε στην ενεργό δράση!


Το 1996, ο Tramiel μετά από διαπραγματεύσεις, αποφάσισε να συγχωνεύσει την Atari με την Jugi Tandon Storage, που κατασκεύαζε disk drive. Η νέα εταιρεία ονομάστηκε JTS Corporation, και ο Jack Tramiel έγινε πρόεδρος της θυγατρικής JTS board.


Ο Jack Tramiel, μας χάρισε πολλά μηχανήματα με ιστορική αξία, όπως τον Commodore 64 και τον Atari ST. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σίγουρα ένα από τα ισχυρότερα ονόματα στον χώρο των υπολογιστών…

 

Jack_Tramiel_2.jpg

 

Ο Jack Tramiel έφυγε από τη ζωή στις 8 Απριλίου του 2012 σε ηλικία 83 ετών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ :

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Tramiel

  

Διαβάστηκε 5758 φορές

Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Shigeru Miyamoto Clive Sinclair »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

great retro computers and retro consoles companies logos