Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 18:21

Niklaus Wirth

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο καθηγητής Niklaus Emil Wirth γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1934 στην Ελβετία.

Niklaus Wirth father of Pascal.jpg

Ήταν πανεπιστημιακός καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών και μεταξύ πολλών άλλων καινοτομιών, θεωρείται ο πατέρας της πάρα πολύ καλής γλώσσας προγραμματισμού Pascal που διαμόρφωσε πολλά πράγματα στον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η οποία είχε γίνει η προτιμώμενη γλώσσα διδασκαλίας σε πολλά πανεπιστήμια για πάρα πολλά χρόνια.


 Ο Wirth εκτός της Pascal, σχεδίασε και άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως την Algol, την Modula, την Modula 2, την Euler, την PL360 και την Oberon. Εργάστηκε 4 χρόνια, από το 1963 μέχρι το 1967 ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stanford και πήρε την έδρα πληροφορικής στο Ελβετικό Ομοσμονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης. Έγινε ευρέως γνωστός από την διάσημη εξίσωση που διατύπωσε η οποία μάλιστα ήταν και ο τίτλος του ομώνυμου βιβλίου του : "Algorithms + Data Structures = Programs".

Ο Wirth έχει λάβει πολλά βραβεία για τη συνισφορά του στο χώρο της επιστήμης των υπολογιστών, μεταξύ αυτών και το βραβείο Turing το 1984 που είναι η ανώτερη διάκριση στην επιστήμη των υπολογιστών.

Ακόμα και ο αστεροειδής 21655 έχει πάρει το όνομά του (21655 Niklauswirth asteroid)!

Απεβίωσε ανήμερα της πρωτοχρονιάς του 2024 σε ηλικία 89 ετών.

Το έργο που πρόσφερε στην επιστήμη των υπολογιστών είναι τεράστιο και έχει τον απεριόριστο σεβασμό μας!

 

https://www.retrocomputers.gr/forum/ektos-thematos/19653-apeviose-o-niklaus-wirth-o-dimiourgos-tis-glossas-programmatismoy-pascal

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Niklaus_Wirth


 

 

 

Διαβάστηκε 221 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Alan Sugar
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια

great retro computers and retro consoles companies logos